„Azért nem kis dolog az, amely az emberiség egészét minden kontinensen négy fal közé zárja” – karanténkérdés Lackfi Jánosnak

2020. június 1. - 10:45 | Kultúra

Közélet a korona idején. Így született meg a Karanténkérdés elnevezésű sorozat. Récsei Noémi – televíziós és rádiós műsorvezető – ismert és elismert szakemberek véleményére volt kíváncsi a kialakult helyzettel kapcsolatban. Ezúttal Lackfi János kortárs költő, író, műfordító válaszol.

RN: Kortárs szerzőként versbe szedve, élő FB-videókban reagál a járványra. Mit gondol, ötven, száz év múlva visszamenőleg megtalálhatjuk-e majd a korona lenyomatát a ’20-as évek irodalmában? S ha igen, milyen módon fog megjelenni?

LJ: Hát azért nem kis dolog az, amely az emberiség egészét minden kontinensen négy fal közé zárja. Hogy is ne lenne egy ekkora életmódváltásnak lenyomata éppen az irodalomban, mely a kortárs életre reagál. Nyomot hagy mindez tárcáinkban, novelláinkban, verseinkben. Magam jó pár karanténdal szövegét írtam, Gryllus Dani barátommal egész karantén-nagyheti dalciklust alkotunk. De énekelte Karantén-allelujámat Harcsa Veronika, a karantén-Champs-ÉLysées-t Tompos Kátya, operaáriát is írtunk Kutrik Bencével. A kultúra él, és reagál a mindennapjainkra.

RN: Mi az az egy dolog, amelyet másképp lát a világjárvány óta?

LJ: Inkább valóra vált egy korábban is folyamatos érzésem: lám, milyen törékeny az a biztonságosnak kikiáltott életmodell, amit feltaláltunk magunknak, amibe annyira kapaszkodtunk. Azt hittük, a repülőink, bankjaink, biztosítóink, csomagküldő szolgálataink, fitneszklubjaink, éjszakai fodrászataink, multicégeink, wifijeink, szupermarketeink, stadionjaink, fesztiváljaink megoltalmaznak a kiszolgáltatottságtól, az unalomtól, az egyedülléttől. Holott csak a felszínen táncoltunk, és az első komolyabb szélfúvásra be kell húzódnunk zugainkba, mert egy láthatatlan kis semmiség erősebb minden furfangos számítgatásunknál.


Lackfi János fotóját Molnár Mihály készítette.

Bővebben: FB-Lackfi János | #karantenlackfi

Récsei Noémi önálló beszélgetőestjei

Kapcsolódó cikkek:
Címkék: Karanténkérdés