Azért vezettek be ársapkát a szlovákiai üzletláncok, hogy ne a politikusok tegyék?

2023. április 3. - 14:02 | Belföld

Mácsadi Istvánnal, a Coop Jednota üzletlánc érsekújvári regionális egységének vezetőjével beszélgetett a Pátria Rádió reggeli műsorában Kálmán Norbert, és az elmondottak alapján arra következtethetünk, hogy az üzletláncok a bevezetett/vállalt ársapkákkal azt igyekeztek megelőzni, hogy ezt a lépést az állam tegye meg helyettük. 

Azért vezettek be ársapkát a szlovákiai üzletláncok, hogy ne a politikusok tegyék?
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Mint ismert, a nyolc legnagyobb hazai kereskedelmi lánc 400 féle élelmiszer árát önként korlátozta három hónapra. Az intézkedés elsősorban az alapvető élelmiszerekre vonatkozik. Minden üzlet önállóan határozta meg, hogy mely tételek díjszabására vállal garanciát. A ársapkát olyan üzletláncok vezették be, mint a Lidl, Tesco, Kaufland, Billa, Coop Jednota, CBA, Terno vagy a Fresh. Hogy mely termékek árait korlátozták az egyes üzletláncok, arról IDE KATTINTVA olvashat.

PODCAST:
Populista húzás az ársapka, mondja a Coop Jednota dunaszerdahelyi vezetője

"Az ársapka üzletláncok iniciatív megoldása volt, amivel meg akarták mutatni, hogy a szituációt nem akarják kihasználni" - szögezte le mindjárt az elején Mácsadi István a Pátria műsorában. Elébe ment viszont azoknak a politikai és egyéb területről érkező reakcióknak, melyek szerint kartellmegállapodásról van szó, és elmondta, hogy ez nem így van, ugyanis a verseny továbbra is fennáll, a konkurenciaharc létezik, minden üzletlánc ugyanis csak a saját maga által felkínált termékekre vállalt garanciát. A Coop Jednota körülbelül 40-re.

"Korrekten álltunk az egészhez, mert úgy a termelőkkel, mint a beszállítókkal megegyeztünk, hogy három hónapig megpróbáljuk tartani az árakat, és ha valami történne, és veszteség keletkezne, akkor közösen vállaljuk" - húzta alá.

Kifejtette, hogy ugyanakkor érzik azt is, hogy az árak már nem változnak olyan mértékben, mint az idei év első két hónapjában, már érezni lehet, hogy a helyzet normalizálódik.

A bomba a beszélgetés következő szakaszában robbant, melyben Mácsadi utalt arra, hogy az ársapkák bevezetését az előzte meg, hogy kereskedőkként politikai körökből kezdtek hallani olyan megjegyzéseket, miszerint valamilyen módon szabályozni kellene az élelmiszerárakat, és szerettek volna ennek elébe menni, erre volt reakció az üzletláncok intézkedése. Lényegében összeálltak a nagy kereskedelmi láncok, hogy elébe menjenek egy populista politikai döntésnek.

"De nincs szó kartellről. Kartell az volna, ha közös árlistákban egyeznénk meg. Mi viszont csak abban maradtunk, hogy mindenki olyan áruval száll be, amit jónak lát. A Coopnak 40 ilyen árufajtája van" - hangsúlyozta.

(parameter)