"Azok az országok küzdöttek meg sikeresen a járvánnyal, amelyek érthető és egyértelmű szabályokat vezettek be"

2021. június 15. - 13:54 | Belföld

„A válság sikeres leküzdése érdekében meg kell értenünk annak lényegét” – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a pozsonyi GLOBSEC konferenciát megnyitó beszédében.

"Azok az országok küzdöttek meg sikeresen a járvánnyal, amelyek érthető és egyértelmű szabályokat vezettek be"
Fotó: TASR

A köztársasági elnök szerint legalább ennyire fontos a megelőzés, amely segíthet egy esetleges újabb pandémia okozta helyzet megoldásában.

Kiemelte, a konferencia fő témája a világ megújítása azzal a céllal, hogy jobbá tegyük.

„Nem elég azonban csak a megújításról beszélni. Mély strukturális változásokról kell beszélnünk” – mondta, majd hozzátette, ezeknek a változásoknak jóval nagyobb a kiterjedésük, mint a jelenlegi egészségügyi válságnak.

Az államfő szerint a pandémia megmutatta az erős oldalunkat, de a gyenge pontjainkra is fény derült. „Egyúttal olyan leckéket kaptunk, amelyekből tanulhatunk”- fogalmazott és megjegyezte, ahhoz, hogy sikeresen leküzdjünk bármilyen válságot, minél előbb el kell ismerni annak létezését és közös világfelfogásra van szükség.

„Azok az országok küzdöttek meg sikeresen a járvánnyal, amelyek érthető és egyértelmű szabályokat vezettek be, és ezek betarthatóak voltak” – mondta, majd hozzátette, az intézkedések betartása szó szerint életeket menthet. A megelőzés kapcsán az oltás fontosságáról és a válságkezelés javításáról beszélt.

Čaputová megemlítette a közös európai értékeket, mint a demokrácia, a szabadság, a jogállam, az egyenlőség és a kisebbségek jogai. Rámutatott a fehérorosz ellenzéki újságíró esetére, akit egy állítólagos bombafenyegetést követően leszállított repülőgépről vettek őrizetbe. „A szabályokon alapuló rend védelme érdekében hatékonyabban kell alkalmaznunk a politikai, diplomáciai és gazdasági eszközöket”- jegyezte meg.

Kapcsolódó cikk:
„A válság megtanított bennünket arra, hogy senki nem tudja megvédeni magát” – Ferenc pápa virtuálisan mondott beszédet a pozsonyi GLOBSEC-en

(parameter)