Azok is olcsóbb áramot kapnak, akik már eddig is spóroltak. Sulík államtitkára újabb részleteket árult el

2022. szeptember 6. - 13:31 | Belföld

Az elkövetkező két évben azok a háztartások is olcsóbbért kaphatják a villanyáramot, amelyek már most is spóroltak az energiával. Ez azokra a fogyasztókra vonatkozik, akik már most 15 százalékkal kevesebbet villanyáramot használtak fel a fogyasztási tarifájuk átlagához képest – nyilatkozta kedden Karol Galek, a gazdaságügyi minisztérium államtitkára.

Azok is olcsóbb áramot kapnak, akik már eddig is spóroltak. Sulík államtitkára újabb részleteket árult el
Karol Galek (Fotó: TASR)

„Vannak olyanok, akik már hosszú ideje spórolnak. Számos intézkedést hoztak, amikkel már a múltban csökkentették a fogyasztásukat, ezáltal 2020-ban és 2021-ben alacsonyan tartották. Szeretnénk őket megjutalmazni az ilyen hozzáállásért. Ez azt jelenti, hogy ha a leolvasást követően 15 százalékkal az adott csoport fogyasztási átlaga alatt vannak, akkor a teljes elfogyasztott villamosenergia mennyiségére megkapják a kedvezményes áramot” – mondta Galek, majd hozzátette, hogy a minisztérium még tárgyal a szolgáltatókkal a részletekről.

Szintén a tarifacsoport átlaga szerint járnak el azoknál a háztartásoknál, amelyek nem rendelkeznek fogyasztói múlttal. Ilyenek például az újépítésű házak vagy a technológiai változások miatt megnövekedett fogyasztású háztartások. Ide tartoznak főként azok a háztartások, amelyeket hőszivattyúval szereltek fel, vagy elektromos autót vásároltak. Galek szerint ezeket az eseteket individuálisan bírálják el a szolgáltatók.

Az államtitkár szerint a 2020-as vagy 2021-es energiafogyasztás 15 százalékos megtakarításának a feltétele az Európai Bizottság kérésére került be a magas energiaárakra vonatkozó megoldási javaslatba. Egyelőre nem tisztázott, hogy a háztartások mennyit fizetnek majd pontosan a villanyenergiáért, noha a Szlovák Villamos Művekkel kötött megállapodás az elkövetkező két évben is megközelítőleg 6,1 terawattórányi áramellátásról szól a jelenlegi áron.


TASR/para