Azokat, akik nem oltatták be magukat és nem is estek át a covidon, hétfőtől a munkáltatójuk kénytelen letesztelni

2021. november 27. - 07:00 | Belföld

Azoknak a munkavállalóknak a tesztelését, akik nem oltatták be magukat a COVID-19 betegség ellen, és nem is estek át rajta, hétfőtől (november 29.) a munkáltatóknak kell biztosítaniuk.

Azokat, akik nem oltatták be magukat és nem is estek át a covidon, hétfőtől a munkáltatójuk kénytelen letesztelni
Tavalyi tesztelés a pozsonyi Volkswagennél (Fotó: Volkswagen Slovensko)

Gondoskodniuk kell az antigén tesztek beszerzéséről, a megfelelő helyiségről, a tesztelésből származó hulladék likvidálásáról és ki kell jelölniük egy felelős személyt is, aki felügyeli az öntesztelést és számon tartja a szűrővizsgálatok eredményét. Ezenkívül a munkáltatók felelnek a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) aktuális rendeletének betartáséért is, melynek értelmében a munkahelyek jövő héttől OTP üzemmódban működnek. Ez a gazdasági minisztérium által a munkáltatók számára kiadott, a munkavállalók tesztelésére vonatkozó útmutatóból következik.

A tesztelést minden héten meg kell ismételni. A munkáltatóknak el kell fogadniuk a mobil mintavételi helyek által kiállított igazolást is.

Az útmutató szerint minden munkáltató köteles elegendő számú antigén öntesztet beszerezni a gyógyszertárakból vagy a forgalmazóktól. Az állam egy letesztelt alkalmazott után hat euró kompenzációt fizet (5 euró egy darab teszt ára, 1 euró a vizsgálat elvégzésével járó költség). A védőfelszereléseket a munkáltatónak saját forrásból kell biztosítania.

Mivel az aktuális útmutató év végéig érvényes, az állam egy oltatlan alkalmazott után legfeljebb öt teszt árát fizeti vissza. A költségeket a gazdasági minisztérium egy összegben fogja téríteni azoknak a munkáltatóknak, akik ezt kérvényezni fogják. A költségtérítés jövő januárban esedékes.

(TASR)