Azon ment a vita, volt-e Sátor Lajoson símaszk a kavicsgödörnél

2020. június 23. - 23:04 | Régió

Egy újabb tanú kihallgatásával folytatódott a húsz évvel ezelőtti nagymegyeri merénylet büntetőpere a Nagyszombati Járásbíróságon.

Azon ment a vita, volt-e Sátor Lajoson símaszk a kavicsgödörnél
Rendőrök helyszínelnek 2000. október 5-én este a két áldozatot követelő nagymegyeri merénylet helyszínén (Fotó: TASR-archív)

• A 2000. év októberében - egy nagymegyeri fordrászat előtt - történt bűncselekmény a vádirat szerint Kocsis Norbert ellen irányult, aki azonban két jelenlévő barátjával ellentétben túlélte a lövöldözést. Kocsis ellen nem a szóban forgó támadás volt az első, 1999 őszén Nádszegen (Galántai járás) adtak le gépfegyver-sorozatot az autóra, amelyben utazott, akkor a megtámadott kocsiban egy nagymegyeri férfi vesztette életét.

• A nagymegyeri férfi titkos tanúként volt számontartva a '99-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság ügyében, az ügyészség szerint emiatt került a mészárlást megrendelő maffiavezér, Sátor Lajos célkeresztjébe.

• A nagymegyeri merénylet elkövetésével, illetve az abban való bűnrészességgel három személyt: Vlčko Pált, Márik Andort és Kalmár Eriket vádolja a bíróság. A 2020 januárjában - tehát majdnem két vétizeddel a bűncselekmény után - induló büntetőper vádlottjai mindannyian tagadják bűnösségüket.

Az említett személyek elleni bizonyítékok főként az egyes tanúk elbeszélésein alapulnak. Június 23-án az a D. Péter tett vallomást a bíróságon, aki azzal vált ismertté, hogy 2008-ban összehozta az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság felbújtójaként számontartott Sátor Lajost az akkori főügyésszel, Dobroslav Trnkával. Ez amúgy azért állt módjában, mert már akkoriban is Bereczk Oszkár albári polgármester sofőrjeként dolgozott, és a polgármester közeli barátságot ápol Trnkával.

D. Péter egyébként a Sátor-féle csallóközi maffia azon "extagjai" közé tartozik, akik 2016-ban alkut kötöttek a bűnüldöző szervekkel, és büntetlenségért cserébe kitálaltak a bűnszervezet működéséről.

A tanú a keddi tárgyalási napon felvázolta, hogyan került Vlčko beosztottjaként a csoportba. Emellett beszámolt arról is, hogy a Sátor-maffia megyeri ága elsősorban az ÁFA-csalásokra specializálódott, majd bizonyos tagjai - elmondása szerint ő nem - a strómanok, vagyis a fehér lovak likvidálásában is részt vettek.

Vajon volt-e Sátoron símaszk?

D. Péter már csak azért is fontos szereplője az ügynek, mert egyedül ő tanúsítja Vlčko Pál bűnösségét - amit a vádlott hevesen tagad, és azt mondja, egykori emberei összeesküdtek ellene. Kihallgatása során a tanú ismertette a vádiratban is szereplő történetet, miszerint a nagymegyeri merénylet napján Vlčko - akinek akkoriban sofőrködött - felkereste őt, hogy menjenek el együtt valamit megnézni.

"Mentünk Megyer egyik végéből a másikba, és két-háromszor elhaladtunk a fodrászat előtt. Közben Vlčko SMS-ezett valakivel" - emlékszik vissza a tanú, aki viszont Vlčko szerint ezt a történetet egész egyszerűen kitalálta.

Ezt követően D. Péter elmondása szerint elhagyták autójukkal Nagymegyert, majd a vádlott egy kavicsgödörhöz navigálta őt, ahol Vlčko kiszállt a kocsiból.

"Ahogy közben megfordultam az autóval, a visszapillantóban megláttam egy embert fekete ruhában, a fején egy feltűrt símaszk volt. Sátor volt az"

- mondta a tanúk padján a férfi. Vallomása szerint röviddel ezután visszatértek Nagymegyerre, ahol Vlčko azzal búcsúzott tőle, hogy "csináljon magának alibit", és nem sokkal később a városban megtörtént a két halálos áldozattal járó nyílt színi leszámolás.

A tanúvallomás központi részét képezte a Sátor Lajos által viselt símaszk. Vlčko vádlottként felhívta a figyelmet arra, hogy D. Péter egyik 2016-os rendőrségi kihallgatása során még úgy vallott, hogy az említett kavicsgödörnél az ott lévő férfi símaszkot viselt, így nem ismerte fel őt. Sőt, ezt a történetet ugyanígy adta elő 2019-ben, amikor a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) újra beidézte őt.

"A tanú hazudik, és megvezeti a bíróságot. (...) Egyes ügyiratokban ez az ember pontosan megnevezte a merénylet elkövetőit. Most pedig a bíróságon erről nem tud semmit mondani. És négy évig mindenhol azt mondta, nem ismerte fel az embert a kavicsgödörnél, most pedig az ellenkezőjét állítja"

- nyilatkozott Vlčko Pál, akit korábban, a csallóközi maffiaper során 25 év szabadságvesztésre ítéltek.

A tanú ugyanakkor ragaszkodott ahhoz, hogy a férfinak - aki szerinte Sátor Lajos volt - a homlokáig fel volt tűrve a símaszk, és így meg tudta ismerni őt. Amikor a bíróságon felszólították őt, magyarázza meg a vallomásaiban lévő ellentmondást, D. Péter így felelt:

"Lehet, hogy az előkészítő eljárásban úgy mondtam, hogy nem ismertem meg, de tudom, hogy ez valójában úgy volt, ahogy most mondom."

A tárgyalássorozat augusztus végén további tanúk kihallgatásával folytatódik. Közülük egyeseket már a június 23-i tárgyalási napra is beidéztek, ám mivel nem jelentek meg a Nagyszombati Járásbíróságon, elképzelhető, hogy legközelebb a rendőrség vezeti elő őket.

(db)