Azon spekulálnak, hogyan mérsékeljék a szárazság okozta hatalmas károkat Szlovákiában

2019. május 15. - 13:25 | Belföld

A környezetvédelmi minisztérium államtitkára, Norbert Kurilla szerdán bemutatott néhány intézkedést, mellyel a szárazság okozta károkra reagálnak, illetve azokat szeretnék mérsékelni.

Azon spekulálnak, hogyan mérsékeljék a szárazság okozta hatalmas károkat Szlovákiában
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Ezek közé tartozik a lápok, mocsarak, a folyópart menti növényzet és ökoszisztémák helyreállítása, az árterek erdősítése és ligetek telepítése. A városokban és falvakban főleg az esővíz összegyűjtése a cél tavak vagy hordók segítségével, esőkertek, zöldfalak és zöldtetők telepítésével. Az intézkedéseket főleg uniós alapokból finanszírozzák.

A vízvisszatartó intézkedésekre például 17 millió eurót szánnak, melyek kapcsán 1,75 millió eurónyi kérvényt már jóvá is hagytak. Norbert Kurilla viszont közölte, hogy a városok és falvak nagy fokú érdeklődése miatt ezt az összeget még 10 millióval emelhetik.

Az aktuális forduló e téren május 31-ig tart, de azután is be lehet nyújtani a kérvényeket. Erre az állami és közszféra, az önkormányzatok szervei, de nonprofit szervezetek és polgári társulások is pályázhatnak. Egy szerv maximálisan 600 ezer eurót igényelhet, projektenként pedig a maximális összeg 200 ezer euró.

„Nyílt pályázati felhívásról van szó, melyre a kérvényezők folyamatosan jelentkezhetnek. Jelenleg a 6. értékelési fordulóban fogadjuk a pályázatokat. Egyelőre 100 támogatási igény érkezett, melyek elbírálása különböző stádiumban van. Eddig 11 pályázatot hagytunk jóvá több mint 1,7 millió euró értékben” - mondta Matej Ovčiarka, a környezetvédelmi programok és projektek főosztályának főigazgatója.

Nagy az érdeklődés például a parkolók olyan célú felújítása iránt, hogy a felületeik vízáteresztőek legyenek, a városok és falvak viszont gyűjtőtavakat,, illetve zölfalakat is létesítenének.

Kurilla emlékeztetett, hogy Európa-szerte a szárazság okozta károk az elmúlt 30 évben 100 milliárdos károkat okoztak. "A környezetvédelmi minisztériumnak pontos elképzelése van az aszály és a vízhiány következményeinek kezelésére. A terv megelőző, illetve válságkezelő és operatív intézkedéseket is tartalmaz. A vízgazdálkodásra, a mezőgazdaságra és az erdőgazdálkodásra valamint a kutatásra összpontosít" - áll a minisztérium sajtóközleményében.

„Tavaly sikerült tárgyalóasztalhoz ültetnem az egyes területek szakértőit és elfogadtuk az ÉRTÉKÜNK A VÍZ elnevezésű átfogó kormányzati dokumentumot. Lényegében az aszály és a vízhiány következményeinek kezelésére vonatkozó cselekvési tervről van szó, amely elsősorban a víz visszatartására irányuló zöld intézkedéseket tartalmaz” – mondta Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár.

Pavel Faško klimatológus a Szlovák Hidrometeorológiai Intézettől megerősítette, hogy az idei évben csak a január hozott megfelelő mennyiségű csapadékot, míg február, március és április is kimondottan száraznak mondható. A legsúlyosabb április második fele volt, amikor az ország felében extrém száraz időjárás volt tapasztalható. Elmondta azt is, hogy tavasz és nyár fordulóján jelentős mennyiségű víz párolog el, és ha normális mennyiségű eső esne, a felszín alatti vizek szintjén az sem igazán javítana.

(SME/km/parameter)