Azonos minőségű egészségügyi ellátást szorgalmaz az EU-ban Šefčovič

2021. november 26. - 08:54 | Belföld

Egyenlő hozzáférés az egyforma minőségű gyógyszerekhez az Európai Unión (EU) belül, illetve azonos minőségű egészségügyi ellátás az EU minden polgára számára - ezek voltak az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) egészségügyi munkacsoportja legutóbbi ülésének fő témái. A munkacsoportot Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság (EB) intézményközi kapcsolatokért és stratégiai perspektíváért felelős alelnöke vezeti.

Azonos minőségű egészségügyi ellátást szorgalmaz az EU-ban Šefčovič
Archív felvétel - Cséfalvay Á. András

Úgy véli, hogy a csoport Strasbourgban tartott első ülése nagyon hasznos és motiváló volt. Hangsúlyozta: az uniós polgároknak főleg azért kell biztosítani az azonos színvonalú egészségügyi ellátást, hogy csökkenjenek a várható élettartamban mutatkozó különbségek.

A csoport legközelebb decemberben ül össze. Az uniós biztos szerint az eddigi polgári kezdeményesek nagyon hasznosak voltak.

Šefčovič az EB két másik alelnökével - Věra Jourovával és Dubravka Šuicovával - együtt az Európa jövőjéről szóló konferencia végrehajtó bizottságában tevékenykedik. Külön-külön egy-egy munkacsoportot is vezetnek, Šefčovič az egészségügyit.

A CoFoE 2022 tavaszáig fogadja az észrevételeket és ötleteket, amelyek konkrét, az Európai Unió megreformálását elősegítő ajánlásokká formálódhatnak. A konferencia hivatalos honlapján (futureu.europa.eu) bárki regisztrálhat, és kifejtheti véleményét vagy észrevételeit az EU működésével kapcsolatban. A polgári panelekben mind a 27 tagállam képviselteti magát. Az egyes panelek résztvevőinek legalább egyharmada 25 évnél fiatalabb.

(TASR)