Azonosították Sátorék következő áldozatát - 15 éve tűnt el a fiatal férfi, akinek maradványait Albár mellett találták meg

2020. december 11. - 21:28 | Régió

Sikerült azonosítani annak a személynek a kilétét, akinek földi maradványait szeptemberben találták meg a Dunaszerdahelyhez közeli Albár területén.

Azonosították Sátorék következő áldozatát - 15 éve tűnt el a fiatal férfi, akinek maradványait Albár mellett találták meg
A rendőrök 2020. szeptember 9-én, a lakott területtől csupán pár száz méterre találták meg a maffia áldozatának holttestét. A Markíza televízió információi szerint B. Zoltán földi maradványairól van szó, akinek fotója a mai napig szerepel az eltűnt személyek rendőrségi adatbázisában - A fotóra kattintva KÉPGALÉRIA nyílik! (Fotók: Paraméter, rendőrségi felvétel)

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozói a nyár végén markológéppel kutattak holttestek után az Albár és Mad közötti szántóföldön, ahol az egykori Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffia áldozatait keresték.

A helyszínre a bűnszervezet börtönbüntetésüket töltő tagjai - valószínűleg Nagy Zsolt vagy Bugár György - vezették el a hatóságot. A két említett férfi az alvilági csoport által elkövetett legtöbb gyilkosságnál jelen volt, és jelenleg mindketten együttműködnek a nyomozókkal a bűncselekmények felderítésében.

A keresés szeptember 9-én sikerrel zárult, Albár és Mad között egy holttestet emeltek ki a földből. A Markíza televízió megbízható forrásra hivatkozva december 11-én közölte, hogy az áldozatot DNS-teszt alapján sikerült azonosítani, és egy dunaszerdahelyi járásbeli illetőről, B. Zoltánról van szó. A nagyszarvai fiatalember 2005 májusában, 24 évesen tűnt el, a korabeli sajtóértesülések szerint családjával csak annyit közölt, hogy Olaszországba indul. Azonban már akkor tudni lehetett, hogy nem lépte át a határt, és a gyanú szerint "fehér ló", vagyis stróman volt, akinek a nevében gazdasági bűncselekményeket követtek el.

Ráíratták, eltüntették

B. Zoltán minden bizonnyal azoknak az adócsalásoknak esett áldozatul, amelyeket a Sátor-féle bűnszervezet a 2000-es években futószalagon végzett. A férfi eltűnése előtt mindössze két héttel vált egy olyan cég egyedüli tulajdonosává és ügyvezetőjévé, amelyet a 2018-tól 2019-ig tartó csallóközi maffiaper egyik vádlottja, a nagymegyeri Vlčko Pál 2002-ben alapított.

Vlčko kulcsfigura volt a fiktív dokumentumokra alapozott ÁFA-visszatérítések terén. Saját bevallása szerint jó kapcsolatot ápolt a nagymegyeri adóhivatal akkori igazgatónőjével, akin keresztül sikerült bebiztosítania, hogy a maffia által üzemeltetett cégek ÁFA-visszaigénylései gond nélkül "átmenjenek" az állami intézményen. Így, tulajdonképpen nulla befektetéssel cégenként akár több millió, esetenként akár több tízmillió szlovák koronát, vagy több százezer eurót is kicsalhattak az államkasszából. Hasonló cégekből pedig tucatnyit működtettek.

A bűnszervezet tagjai eleinte olyannyira magabiztosak voltak, hogy a saját cégeikkel követték el a gazdasági bűncselekményeket. Ha idővel lábuk alatt forróvá vált a talaj, és a rendőrség gyanút fogott, a gazdasági társaságokat B. Zoltánhoz hasonló fehér lovakra íratták át, akiket a maffia "kivégzőosztaga" ezt követően meggyilkolt. Később a bűnszervezet óvatosabb lett, és már nem adták nevüket a csalásokat végrehajtó cégekhez, hanem eleve fehér lovak nevére alapították meg azokat. Aztán őket is eltüntették.

Helyszíni szemle 2020. szeptember 9-én, az Albár és Mad között fekvő szántóföldön (Fotók: Paraméter)

Csak az utóbbi két évben legalább 20 holttestet találtak a NAKA nyomozói Dunaszerdahely környékén. Mindannyian a Sátor-féle maffia áldozatai voltak, és a legtöbbjük stróman volt.

Mi lesz a gyilkosokkal?

Ami Sátor Lajos alvilági csoportjának elszámoltatását illeti, eddig összesen 10 gyilkossággal kapcsolatban született elmarasztaló bírósági ítélet - a csallóközi maffiaperen kilenc gyilkosságot tárgyaltak, és egy bérgyilkosságra is fény derült, amit Sátorék követtek el.

A Specializált Büntetőbíróságon jelenleg zajló alsóhatári maffiaperen öt gyilkosság van terítéken, a Nagyszombati Járásbíróságon pedig a két áldozatot követelő, 2000-es nagymegyeri merénylet kapcsán folyik büntetőper. Emellett a Dunaszerdahelyi Járásbíróságon egy adócsalás miatt van folyamatban eljárás, melynek vádlottjai Vlčko Pál és a nagymegyeri adóhivatal egykori igazgatónője.

2021-ben a Specializált Büntetőbíróság várhatóan öt gyilkosság miatt emel vádat a koronatanúból vádlottá váló Horváth Lehel ellen. Emellett - már csak a rengeteg megtalált holttest okán is - további bírósági ügyek várhatók.

Az viszont egyelőre kérdéses, ki ül majd a vádlottak padján. Elképzelhető, hogy az együttműködő gyanúsítottak ellen nem történik majd vádemelés, és úgy, mint az alsóhatári maffiaper esetében is, a konkrét elkövetők csupán tanúként lesznek kezelve.

(Barak Dávid)