Ázsia legrégebbi fosszilizálódott erdejét fedezték fel kínai kutatók

2019. augusztus 9. - 16:24 | Tech

Ázsia legrégebbi fosszilizálódott erdejét találták meg kínai kutatók; a felfedezés új ismeretekkel szolgálhat arról, hogyan fejlődtek ki az ősi fák, amelyek végül szénné váltak.

A kutatók a Current Biology című szaklapban számoltak be arról, hogy megtalálták a legnagyobb ázsiai erdőfoltot, amely a devon földtörténeti időszakban, 419-359 millió éve növekedett.

A mintegy 250 ezer négyzetméternyi fosszilizálódott erdőterület a Kína keleti részén lévő Anhuj tartományban, Hszinhang város közelében található. A növények a Lycophyta törzsbe, vagyis a korpafüvek közé tartoznak.

Fotó: National Geographic

A megkövült erdőben a korpafüvek pálmafához hasonlatosak voltak, amelyek az áradásra hajlamos partvidéki területeken növekedtek. Átlagosan 3,2 méternél alacsonyabbak voltak, de a legnagyobb 7,7 méterre is megnőtt.

Az óriás lycophyták elsősorban a devont követő időszakban terjedtek el, és a ma bányászott szén egy nagy részét adják. A hszinhangi erdőben látható az a korai gyökérzetrendszer, amely lehetővé tette, hogy a fák magasabbra nőhessenek a karbon földtörténeti korban (359-299 millió évvel ezelőtt).

A felfedezés segíthet annak megértésében, hogyan következett be a légköri szén-dioxidszint csökkenése és a partvidék stabilizálódása abban a korszakban.

"Elképzelhető, hogy a hszinhangi lycophytaerdő olyan lehetett, mint a mangroveerdők, mivel hasonló környezetben éltek és hasonló ökológiai szerepet töltöttek be"

- mondta Vang Deming, a Pekingi Egyetem kutatója.

Korábban két devoni erdőt találtak az Egyesült Államok és Norvégia területén is.

(MTI)

Címkék: fosszília, erdők, Kína