Ázsiai országok vezetői is gratuláltak az új amerikai elnöknek

2021. január 21. - 11:59 | Külföld

Több ázsiai ország vezetője, köztük Mun Dzse In dél-koreai elnök is gratulált Joe Bidennek, az Egyesült Államok frissen beiktatott elnökének csütörtökön. Kínai részről méltatták Biden arról szóló döntését, hogy visszalépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe és az Egészségügyi Világszervezetbe (WHO).  

Ázsiai országok vezetői is gratuláltak az új amerikai elnöknek
-illusztráció- (Fotó: AP)

Mun Dzse In dél-koreai elnök, a Twitteren leszögezte: Szöul folytatja az együttműködést Washingtonnal a térség biztonságának és békéjének érdekében.

"A koreai néppel együtt ön mellett állunk az egyesült Amerikát illetően"

- szögezte le Mun, aki hazájában a két Korea közeledésének egyik zászlóvivője. Hozzátette: Washington és Szöul kapcsolata szorosabbá válik az által, hogy közösen fordulnak olyan ügyek felé, mint az egészségügy helyzete és a globális felmelegedés.

A kínai kormány is gratulált az új amerikai elnöknek. Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő a Joe Biden beiktatási beszédéből az egységet emelte ki, hangsúlyozva, hogy éppen ez az, amelyre a kínai-amerikai kapcsolatoknak szükségük van. Emellett méltatta a politikus döntését, hogy visszalépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezménybe és az Egészségügyi Világszervezetbe (WHO).

Az AFP francia hírügynökség megjegyezte, hogy a két ország kapcsolata történelmi mélypontra süllyedt az előző amerikai elnök, Donald Trump hivatali ideje alatt, Trump ugyanis egyebek közt kereskedelmi háborút kezdett az ázsiai országgal.

Gratulációját fejezte ki az új washingtoni adminisztrációnak Narendra Modi indiai miniszterelnök is, aki emlékeztetett Kamala Harris alelnök indiai származására, és történelmi pillanatnak nevezte Harris beiktatását.

Lee Hsien Loong szingapúri miniszterelnök is gratulációját fejezte ki, valamint reményének adott hangot, hogy Washington nagyobb mértékben elköteleződik a délkelet-ázsiai térségben.

Caj Jing-ven tajvani elnök az új adminisztrációt üdvözlő közleményében leszögezte: reméli, Tajpej és Washington szorosabbra fűzik a partnerséget.

Az ázsiai vezetők mellett Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a Twitteren közzétett gratulációjában szintén a két ország együttműködését hangsúlyozta, hozzátéve, hogy sosem volt ilyen fontos az amerikai-ausztrál szövetség.

Az új-zélandi kormányfő, Jacinda Ardern közleményében a két ország számára fontos ügyeket emelte ki, mint például a klímaváltozást és a Csendes-óceán térségének a biztonsági helyzetét. "Biden elnök úr beiktatásakor elhangzott üzenete az egységről jól cseng az új-zélandiak számára" - tette hozzá a miniszterelnök.

(MTI)

Címkék: Joe Biden