Azt akarják, hogy az egyszerű emberek is beleszólhassanak a területrendezési tervbe

2022. február 16. - 14:39 | Belföld

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter szerint még nem végleges az építési törvény módosítási javaslata, amelyet parlament kedden második olvasatba küldött.

Azt akarják, hogy az egyszerű emberek is beleszólhassanak a területrendezési tervbe
Fotó: TASR - illusztráció

A tárcavezető szerint ez még nem a végleges képe annak, hogy miként változnak majd az építésre vonatkozó törvények Szlovákiában. Kiemelte, fontosnak tartja, hogy a lakosok beleszólhassanak a területrendezési terv kialakításába.

A miniszter a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, mindannyian azt szeretnénk, ha az ügyintézési folyamatok gyorsabbak lennének, de nem támogathat egy olyan törvényt, amely nem az egyszerű embereket, hanem inkább a befektetőket szolgálja.

A módosítás hiányosságai közt azt említette, hogy nem számol építésügyi hivatalokkal az önkormányzatokon belül. „Tárgyalunk arról, hogy néz majd ki ez a központi építésügyi hivatal, amely állami lesz.”

Az OĽaNO képviselője, Peter Kremský kifogásolta, hogy a módosítás ebben a formában elsősorban a befektetőknek könnyíti meg az ügyintézést. Elismerte, hogy ők azok, akik fontos szerepet játszanak a gazdaságban, de szerinte meg kell húzni bizonyos határokat.

„Úgy kell működnie, hogy az emberek, a városok és a községek is beleszólhassanak” – húzta alá.

A képviselők egyelőre 2024-re halasztották a törvény életbe lépését.


(TASR)