Azt akarják, hogy választhassunk az "ebédjegy" és a készpénz között

2020. szeptember 22. - 12:12 | Belföld

A munka-, szociális- és családügyi minisztérium törvénymódosító javaslatot készített elő, amellyel módosítaná az "ebédjegyek" rendszerét.

Azt akarják, hogy választhassunk az "ebédjegy" és a készpénz között
Fotó: TASR - illusztráció

Ha a javaslatot elfogadja a parlament, jövő márciustól az alkalmazott eldöntheti, hogy igénybe veszi-e a jelenlegi rendszer részét képező étkezési utalványokat. Ha az alkalmazott ezzel nem kíván élni, a korábban erre fordított összeget készpénzben kaphatja meg.

A dolgozók valószínűleg kétévente egyszer dönthetnek majd arról, hogy utalványokat vagy készpénzt szeretnének-e.

A Denník E gazdasági lap elemzése szerint annak a kb. 333 ezer alkalmazottaknak - akik számára jelenleg folyósítják az étkezési utalványokat - nincs mit veszíteniük a törvénymódosítással. A készpénzre és az étkezési utalványokra ugyanakkora adó van kivetve, és nem létezik olyan termék, amelyet készpénzzel nem, csak "ebédjeggyel" lehet megvenni.

Bár a munkáltatók adminisztratív terhei enyhén megnőhetnek, ők sem veszítenek semmit, sőt: a kifizetett készpénzből nem kell jutalékot fizetniük az étkezési utalványokat kibocsátó cégek számára. Ugyanez érvényes az éttermekre és boltokra is, amelyek az utalványok után jelenleg szintén jutalékot fizetnek az "ebédjegyek" kibocsátóinak.

A törvénymódosítással csakis az utalványok kibocsátói (DOXX, Edenred, Up Slovensko, Slovenská pošta, AXASOFT, GGFS) járnak rosszul. Ugyanis ha az alkalmazottak egy része inkább a készpénzt választja, ezek a cégek elesnek az eddig nagyon könnyen termelt profitjuk egy részétől.

(Denník E)