„Azt fogjuk látni, mintha valaki beleharapott volna a Nap szélébe” – dunaszerdahelyi csillagász a csütörtöki napfogyatkozásról

2021. június 9. - 15:12 | Régió

Gyűrűs napfogyatkozás lesz június 10-én, csütörtökön, amelyet ugyan csak minimális részben, de Szlovákia délnyugati részéről is követhetünk, például egy egyszerű hegesztőszemüveggel.

Napfogyatkozás akkor alakul ki, amikor a Hold a Nap és a Föld közé kerül, ezért a Hold árnyékot vet a Földre.

„A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a Hold nem tudja teljesen eltakarni a Napot, hanem a pereme körül fénygyűrű marad meg. Ekkor a Hold a pozíciója által kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong”

– mondta el érdeklődésünkre a jelenség tudományos magyarázatát Molnár Kristián, dunaszerdahelyi származású napmegfigyelő csillagász, akit a napfogyatkozások „üldözőjének” is nevezhetnénk.

Kristián az utóbbi, több mint két évtizedben igyekezett mindenhol ott lenni, ahol teljes napfogyatkozás volt látható a világon. Tavaly Chilében volt expedíción, és idén is utaztak volna, de a járványhelyzet közbeszólt. A mostani gyűrűs napfogyatkozás Közép-Európából csak kis részben figyelhető majd meg, Észak-Kanadából, Grönlandról, Szibériából és a Távol-Keletről lesz látható teljes egészében. Szlovákia a részleges fogyatkozási sáv külső határán helyezkedik el.

„Mivel a napkorona megfigyelésével foglalkozom, ami gyűrűs napfogyatkozáskor nincs, ezért most annyira nem is fáj a szívem, hogy nem tudtam elutazni. Látványos, de csillagászati szempontból nem készítek belőle tudományos anyagot, mert nincs teljesen eltakarva a nap” – mondja.


Molnár Kristián (a fotó jobb szélén) az egyik expedíción

A csallóközi csillagásztól megtudtuk, a mostani napfogyatkozást déli 12 óra környékén figyelhetjük majd meg a környékünkön. „Tőlünk nézve csak egy pici, megközelítőleg 4 százaléknyi része lesz eltakarva a Napnak. Az emberek azt fogják látni, mintha valaki beleharapott volna a szélébe” – magyarázta, hogy milyen látványosságra számíthatunk.

Azt, hogy milyen módon tudjuk csütörtökön megfigyelni a napfogyatkozást, természetesen az időjárás is befolyásolja. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) előrejelzése szerint déli 12 óra környékén számíthatunk némi felhőzetre az égen, de nem jelentős mértékben. „Ha fátyolfelhős lesz az ég, és a nap formája látható lesz, akkor szűrő nélkül, akár szabad szemmel is megfigyelhetjük, hogy hiányzik egy pici a Napból, a felhő ugyanis természetes szűrőt képez. Nem szabad viszont speciális szűrő nélkül olyan műszert használni, amivel közelíteni lehet a képet – például távcsövet vagy binokulárt – a nagyítás által ugyanis a műszer az energiát egy pontra fókuszálja, ezáltal pedig súlyos látáskárosodást okozhatunk magunknak” – figyelmeztetett a szakértő, majd hozzátette, szabad szemmel hiába nézünk a vakító Napba, nem fogjuk látni az alakját. „Ezért javasolt egy olyan szűrőn keresztül nézni, amivel csökkenteni lehet a nap fényerejét, ilyen például a hegesztőszemüveg vagy az erre a célra készült naptávcső és a napfogyatkozás-szemüveg.”


Az egyik chilei expedíción, teljes napfogyatkozáskor

Az, hogy egy adott térségben milyen gyakran figyelhető meg napfogyatkozás, a Nap és a Föld aktuális mozgásától függ.

„Az utóbbi 5-6 évben már negyedszer készülünk Chilébe, ez jelenleg egy olyan terület, ahol a Hold árnyéka eléri a Földet, így ezek a napfogyatkozási sávok itt húzódnak. 2021 és 2030 között viszont Európa is belekerül egy ilyen sávba, ami azt eredményezi, hogy a következő 10 évben Európa valamely országaiból is látható lesz pár teljes vagy gyűrűs napfogyatkozás. Szerencsés időszak áll tehát előttünk, mert nem kell messzire utaznunk.”

A csillagásztól megtudtuk, 2022. október 25-én egy újabb részleges napfogyatkozást figyelhetünk majd meg, amelynek során már 60 százalék körüli lesz a Nap kitakarása térségünkből.


(fl)