Azt gondolnánk, az orvosok helyesen viselik a szájmaszkot, a gyakorlat viszont nem ezt mutatja

2021. november 25. - 11:59 | Régió

A beteget ellenőrzik, az orvost nem.

Azt gondolnánk, az orvosok helyesen viselik a szájmaszkot, a gyakorlat viszont nem ezt mutatja
Illusztrációs felvétel (TASR)

A ružinovi poliklinika földszintjén megközelítőleg 50 ember mozog. A legtöbben a gyógyszertár előtt sorakoznak, néhányan pedig a bejáratnál. A többiek szétszóródva vannak a váróteremben vagy a hallban.

A betegek közül kilóg a sorból a fehér köpenyt viselő orvos, szájmaszkkal az orra alatt. Pár percig a folyosón beszélget valakivel, majd elmegy.

Egy másik kórházi alkalmazott, egy mentős, aki szintén nem megfelelően viseli a szájmaszkot, elhalad a figyelmeztető tábla előtt, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy a rehabilitáció alatt maszkot kell viselni.

A kórház vezetése azt mondja, nem foglalkozik a személyzet maszkviselésével, mivel egyetlen esetet leszámítva, nem regisztráltak problémát e téren.

Szerdán a Sme munkatársai a kramárei kórházba is ellátogattak, ahol egy óra alatt hat kórházi dolgozót láttak elsétálni a folyosón úgy, hogy az nem viselt megfelelően szájmaszkot.

A megfelelően fviselt FFP2 típusú reszpirátor jelentősen csökkenti a koronavírus átvitelének kockázatát.

A kórházak bejárati ajtaját plakátok díszítik, amelyeken a vírus terjedésének lassítására vonatkozó szabályok szerepelnek, köztük a szájmaszk kötelező viselete. A háziorvosi rendelőben ott a felhívás, hogy fontoljuk meg az orvos látogatását. A legtöbb rendelő pedig csak sürgős orvosi ellátást nyújt.

„A Pozsonyi Egyetemi Kórháznak nincs külön ellenőrző személyzete, aki a maszkviselést kontrolálhatná. A többi alkalmazott pedig túlságosan elfoglalt ehhez“

– mondta Eva Kliská, a kórház szóvivője.

Ugyanakkor korábban foglalkoztak egy ilyen esettel, amikor egy beteg panaszt tett a sürgősségi ellátással kapcsolatban, mivel az orvos nem rendelkezett reszpirátorral. „A kórház beszélt az illetővel, felszólítottuk, hogy kötelező a maszk viselése“ – tette hozzá Kliská.

Kliská hozzátette, hogy a kórház nem fontolgat ezzel kapcsolatos célirányos ellenőrzéseket.

(sme.sk)