Azt ígéri a minisztérium, hogy az embereknek nem kell majd vadászniuk a szabad oltási időpontokra

2021. március 9. - 12:24 | Belföld

Az embereknek nem kell majd "vadászniuk" a szabad oltási időpontokra, ígéri az egészségügyi minisztérium.

Azt ígéri a minisztérium, hogy az embereknek nem kell majd vadászniuk a szabad oltási időpontokra
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Hamarosan elkészül egy új alkalmazás, amely az oltás "előszobájaként" fog funkcionálni. A TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője tájékoztatta kedden.

A tárca kilátásba helyezte, hogy az új alkalmazás, amelynek köszönhetően az emberek a személyi számuk megadásával jelentkezhetnek majd be a rendszerbe és férhetnek hozzá az űrlaphoz, egy héten belül működésbe lép. A várakozóknak az életkoruk alapján küldenek majd meghívót az oltásra. Először a legidősebbek fognak kapni. Eliášová hozzátette: amint véglegesítik az eszközt, bővebb tájékoztatást ad.

A minisztérium tájékoztatása szerint Szlovákiában óriási az érdeklődés az oltás iránt, de még mindig nem érkezik elegendő vakcina. Emiatt folyamatosan frissíteni kell az oltási stratégiát aszerint, hogy éppen milyen vakcinaszállítmány érkezik az országba, és a szakértők mit ajánlanak.

A tárca azt ígéri, hogy bővülni fog az elérhető időpontok száma. Kedd estig fokozatosan 29 700 új időpont nyílik a 70 évnél idősebbek számára, akiknek a Pfizer vakcináját szúrják be. Szerdán (március 10.) vagy csütörtökön (március 11.), az esti órákban legalább 30 000 új időpont válik elérhetővé a 60 évnél idősebbek számára. Ők az AstraZeneca vakcinájával oltakozhatnak.

Eliášová hozzáfűzte: a hatályos rendelet értelmében az egészségügyi dolgozók és más alkalmazottak, akik közvetlenül érintkeznek a rizikócsoportokkal, soron kívül igényelhetnek oltást.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) dolgozik a regisztrációs űrlap módosításán is, hogy egyszerűbben lehessen regisztrálni az oltásra, és hogy párhuzamosan jelentkezhessenek az egészségügyi dolgozók (korhatár nélkül), valamint a 60 évnél idősebb állampolgárok. Az új űrlap a tervek szerint jövő héten válik elérhetővé.

Az egészségügyi dolgozók a héten a regisztrációs űrlap kitöltése nélkül is jelentkezhetnek az oltásra.

A mobil oltócsapatoknak köszönhetően tovább folyik a vakcinázás a szociális intézetekben. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az összes ügyfélnek a Pfizer/BioNTech vakcináját adják be, életkorra való tekintet nélkül.


(TASR)