Azt kérik el a páciensektől, amit az államtól nem kapnak meg – többnyire ekkora összegeket kérnek az orvosok a rendelőkben

2023. január 24. - 08:53 | Belföld

A szlovákiai páciensek manapság egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy az egészségügyi ellátás nincs ingyen. A Tvnoviny.sk utánajárt, általában mekkora illetékeket kérnek a páciensektől a rendelőkben.

Azt kérik el a páciensektől, amit az államtól nem kapnak meg – többnyire ekkora összegeket kérnek az orvosok a rendelőkben
Fotó: TASR/Radovan Stoklasa - illusztráció

A rendelőket üzemeltető orvosok már korábban jelezték, hogy ha az állam továbbra sem járul hozzá a rendelők finanszírozásához, három forgatókönyv jöhet számításba – bezárnak, kénytelen lesznek bizonyos illetéket kérni a kivizsgálásért a páciensektől, vagy felbontják a szerződéseket az egészségbiztosítókkal, és a kivizsgálást a betegekkel lesznek kénytelenek megfizettetni.

Az Aktuality.sk arról ír, hogy a Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) tagjainak nagy része, konkrétan a 85 százaléka hajlik afelé, hogy a jelenlegi feltételek mellett szerződést bontanak az egészségbiztosítókkal. A Magánorvosok Szövetségéhez (ASL) tartozó orvosok bizonyos illetékek bevezetését tervezik.

A rendelőket működtető orvosokat az új évtől jelentősen érintette az energia, a bérleti díj, valamint az anyag és a készülékszerviz drágulása. Ráadásul ha nem akarják, hogy nővéreik inkább jobban fizető kórházakban keressenek munkát, akkor emelniük kell a béreket is.

Az egészségügyi tárca közölte, igyekszik megoldani a kialakult helyzetet, a pénzügyminisztériummal együtt pedig keresik a módját a rendelők kiadásaihoz való hozzájárulásra, konkrétumot azonban egyelőre nem árultak el. A cél az, hogy legkésőbb a hónap végéig megoldódjon a helyzet.

Először egy pozsonyi kardiológus szólalt meg a téma kapcsán, ki 10 és 20 euró közötti összegeket kér a pácienseitől, hogy ne kelljen bezárnia a rendelőt. „A biztosítóktól érkező összegek változatlanok, de minden költség emelkedett. Senki nem kezd ezzel semmit, de a számlákat be kell fizetni” – mondta a kardiológus a televíziónak.

Marián Šóth körzeti orvos, a Magánorvosok Szövetségének vezetője elmondta, meghosszabbítják a szerződéseket a biztosítókkal, a páciensektől pedig csak azt kérik el, amit az államtól nem kapnak meg. Ez az összeg szerinte 2 és 10 euró között mozog.

Az INESS elemzője, Martin Vlachynský szerint két megoldás jöhet szóba, amennyiben az állam nem segít a rendelőkön. Az egyik az, hogy illetékeket kérnek a páciensektől, a másik pedig, hogy az egészségbiztosítók kérnek magasabb illetékeket az ügyfeleiktől. Ennek kapcsán felmérést is készítettek a páciensek körében, akik inkább a kivizsgáláshoz való hozzájárulást részesítenék előnyben.


(tvnoviny.sk)