Azzal, hogy nem foglalkozunk vele, még nem tűnt el a Covid. Kiderült, mire számíthatunk az elkövetkező hónapokban

2022. október 2. - 11:54 | Belföld

Az elmúlt két év őszén alaposan megéreztük a koronavírus-járvány hatását: a kórházak megteltek betegekkel, bezártak az üzletek és az iskolák, mindenhol tesztet kértek az emberektől. Az egészségügyi miniszter szerint idén nem vár ránk hasonló forgatókönyv – írja a TV Noviny.

Azzal, hogy nem foglalkozunk vele, még nem tűnt el a Covid. Kiderült, mire számíthatunk az elkövetkező hónapokban
Fotó: TASR

Kb. egy évvel ezelőtt kezdett terjedni a delta variáns, a fertőzöttek száma napról napra nőtt, a kormány pedig azt kutatta, hogyan tudná motiválni az embereket az oltásra. Egy év elteltével Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter nyilvánosan kijelentette, idén nem várható semmilyen nagyobb járványügyi intézkedés, sem lockdown, sem kötelező tesztelés, utalva rá, hogy végre nyugodt karácsonyban lehet majd részünk.

Peter Sabaka infektológus viszont felhívja rá a figyelmet, hogy a járvány akár évekig is eltarthat. „Nem ért véget a Covid-járvány. Azt viszont kijelenthetjük, hogy véget ért az éra, amikor országos teszteléssel kezeltük a járványt” – mondta Sabaka, aki szerint a WHO-nak kell kijelentenie a járvány végét. Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány már nem fogja jelentősen befolyásolni az életünket.

Noha úgy tűnik, hogy minden a régi, a szakértők figyelmeztetnek rá, hogy a fertőzés még mindig itt van. Sabaka szerint már jobban ismerjük, ezért jobban is reagálunk rá. Jelenleg a BA.5 variáns terjed a világon, ami ugyan nem olyan fertőző, mint a vírus elsődleges formája, Sabaka viszont nem zárja ki az újabb mutációk megjelenését. Hasonló véleményen van Lengvarský is, szerinte mindig felkészültnek kell lennünk. Hozzátette, hogy a minisztérium prognózisai egyelőre beigazolódnak.

Az ősszel általában vele jár az influenzaszezon, a minisztérium szerint pedig Covid-szezon is előfordulhat. A tárca közlése szerint az ősz remek katalizátora a SARS-CoV-2 terjedésének, ugyanis a gyerekek visszatérnek az iskolába, ami lehetőset teremt a vírusok terjedésének. A minisztérium ezért bizonyos szinten számít a fertőzöttek számának növekedésére, de a becslések szerint jóval kevesebben kerülnek majd kórházba.

Sabaka biztosít mindenkit, hogy azok, akinek jó az immunrendszerük, átestek a fertőzésen vagy be vannak oltva, védve vannak a súlyos lefolyás ellen. A tapasztalatok szerint néhány napon belül leküzdhetik a fertőzést. Komplikációk az időseknél jelentkezhetnek, akik egyéb más betegséggel is küzdenek.


(tvnoviny.sk)