Babavízzel megpakolva útnak indult az első tehervonat Dunaszerdahelyről Kínába

2021. november 15. - 22:49 | Régió

A szlovákiai Budiš a.s. vállalat betört a kínai piacra. November 15-én, hétfőn útjára indították az első adag Zlatíčko babavizet szállító konténervonatot. A szállítmány a dunaszerdahelyi Metrans cégtől indult a hosszú útra.

Babavízzel megpakolva útnak indult az első tehervonat Dunaszerdahelyről Kínába
Fotók: Paraméter - Továbbiakért kattints!

A tervek szerint a 736 tonnás áru 12 napon belül érkezik meg Kínába. A vonatnak nem kis utat kell megtennie, összesen 10 ezer kilométert kell zakatolnia a célig.

A Szlovákiából Kínába küldött első konténervonat többek között a közlekedési minisztérium munkacsoportjának sokéves munkáját dicséri. „A vonattal Kínába irányuló áruexport Szlovákiát abban is segíti, hogy a kínai vállalatok érdekeltek legyenek abban, hogy az Európába tartó konténervonatok egy része Szlovákián keresztül haladjon át, ami viszont nemcsak a szállítási és logisztikai szektort, hanem a szlovákiai kereskedelem további fejlődését is támogathatja” – mondta Peter Hrapko, a szlovák Közlekedési és Építésügyi Minisztérium munkacsoportjának elnöke.

Jaroslav Kmeť, a Közlekedési Minisztérium államtitkára szerint a vasút a környezetünk szempontjából ideális közlekedési módot képvisel, ezért üdvözli a külföldi partner választását. A közlekedési minisztérium – mint azt az államtitkár kifejtette – érdekelt a vasúti személy- és teherszállítás fejlesztésében. „Ez egy remek lehetőség a közlekedésből származó szennyeződés jelentős csökkentésének” – húzta alá Kmeť.

A vonat indulásánál a Budiš a.s. vállalat képviseletében Peter Križan üzletfejlesztési igazgató volt jelen. „Szlovákia nagyhatalomnak számít a víz terén. Ezt bizonyítja a Kínába való exportunk is. Bízunk benne, hogy a Zlatíčko nevű babavíz támogatókra lel külföldön. Ez a legjobb termékünk, a minőség terén az összes kritériumnak megfelel” – húzta alá. A szállítás kapcsán Peter Križan elmondta, a hidegtől sem kell tartani, ugyanis olyan konténerekben szállítják az ásványvizet, melyek megóvják azt a hőmérsékleti viszontagságoktól.

A Budiš a.s. eddig kizárólag Csehországba és Magyarországra szállította babavizeit, így november 15-e kivételes nap a vállalat életében. A kínai partner fuvarozó partnereként a GEFCO vállalatot választotta.

(SzC)