Babiš nem írja alá az EU-vezetők felhívását a magyar gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban

2021. július 8. - 19:44 | Külföld

Andrej Babiš cseh kormányfő utólagosan sem kívánja támogatni azt a 17 európai uniós vezető által a szexuális kisebbségek védelme érdekében a közelmúltban aláírt felhívást, amelynek megfogalmazásához a magyar Országgyűlés által elfogadott gyermekvédelmi törvény adta az indítékot.

Babiš nem írja alá az EU-vezetők felhívását a magyar gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban
TASR

A miniszterelnök csütörtökön a cseh képviselőházban az uniós vezetők felhívását "szócséplésnek" minősítette. Az ellenzéki Cseh Kalózpárt képviselőit, akik az interpellációk során arról kérdezték Babišt, miért nem írta alá az európai vezetők június 22-én Brüsszelben elfogadott felhívását, a kormányfő a migráció támogatása kapcsán árulóknak nevezte, akik Brüsszel utasításai szerint próbálják meg szétverni Csehországot.

"Ők (a szexuális kisebbségek tagjai) valamiféle jogokat akarnak. Én nem írok alá semmiféle szócséplést, amit Európából diktált valaki önöknek"

- reagált a cseh kormányfő Tomáš Martínka kalózpárti képviselő kérdésére, aki azt tudakolta, csatlakozik-e Csehország az uniós vezetők Magyarországot bíráló felhívásához. "Nem tudom, miért tenném ezt meg" - szögezte le Andrej Babiš.

Csehország és Magyarország a cseh miniszterelnök szerint szuverén országok.

"Nem tudom, miért kellene beleszólnunk a magyarok dolgába törvényeik ügyében"

- fejtette ki Andrej Babiš. Úgy vélte, hogy a vitatott magyar törvény nem a szexuális életet érinti, hanem a gyermekek és a szülők védelmét szolgálja.

"A gyerekeket a szülőknek kell nevelniük, nem pedig valamilyen civil szervezetnek"

- húzta alá. Megjegyezte, hogy személyesen nincs semmi gondja a homoszexuálisokkal, több barátja is van köztük.

MTI