Babiš: Pokoli napok állnak előttünk az egészségügy szemszögéből

2021. február 24. - 13:55 | Külföld

A cseh kormány kérni fogja a parlamenttől a hét végén lejáró szükségállapot további meghosszabbítását - jelentette ki Andrej Babiš miniszterelnök.

Babiš: Pokoli napok állnak előttünk az egészségügy szemszögéből
Fotó: TASR/AP

A csehországi helyzet "rendkívül komoly", és március elején valószínűleg a legrosszabb lesz a koronavírus-járvány tavaly márciusi kirobbanása óta - mondta Babiš újságíróknak. Leszögezte: az óvintézkedések szigorítását is tervezik, és ezekről várhatóan az esti újabb kormányülésen születik döntés.

"Meg kell ezt tennünk, mert ellenkező esetben a kórházakban teljes lesz a katasztrófa. Ilyen helyzetben még nem voltunk"

- mondta a miniszterelnök.

"Az egészségügy szemszögéből nézve pokoli napok állnak előttünk" - tette hozzá.

A szerda reggeli kimutatások szerint

a cseh kórházakban jelenleg mintegy 6300 személyt kezelnek koronavírussal, közülük több mint 1300 állapota súlyos.

A szaktárca szerint a speciális covidos és az intenzív osztályokon már csak az ágyak mintegy 15 százaléka szabad. Számos kórház megtelt, és az érintett járásokból az ország más kórházaiba szállítják a betegeket.

Bejelentették, hogy a kormány felvette a kapcsolatot azokkal a német régiókkal is, amelyek hajlandóak segítséget nyújtani a cseheknek. Szászország, Bajország és Észak-Rajna-Vesztfália már konkrét ajánlatokat is küldött. A lengyel határ mentén elterülő Královohradecky régió pedig azt jelezte, hogy megegyezésre jutott a szomszédos lengyel régióval a cseh betegek esetleges Lengyelországba szállításáról.

Jan Blatný egészségügyi miniszter azt mondta, az új fertőzések több mint felében már kimutatható a brit vírusmutáns, és eddig hét olyan esetet vizsgálnak, ahol gyanú van a dél-afrikai vírusmutánsra.

A cseh kormány és az ellenzék a hét elején megegyezett egy pandémiatörvény gyorsított elfogadásában, amely felválthatná a vasárnap lejáró szükségállapotot. Babiš szerdán kijelentette: ez a törvény nem teszi lehetővé azokat az óvintézkedéseket, amelyekre a jelenlegi helyzetben szükség van.

A helyzet megoldásáról a kormányfő és a szakminiszterek délután újra tárgyalnak az ellenzékkel, a szakszervezetekkel, valamint a munkaadókkal is.

MTI