Babiš szerint senki sem akarja támogatni az új cseh kormányt

2017. december 22. - 08:51 | Külföld

Andrej Babiš cseh miniszterelnök szerint az általa vezetett új kormány nagy valószínűséggel nem kap elsőre bizalmat a parlamenti alsóháztól. A bizalmi szavazásra január 10-én kerül sor.

"A pártok és a mozgalmak, amelyekkel tárgyaltunk, egyértelműen tudtunkra adták, hogy nem akarnak kormányra lépni az ANO-val. Ők ellenzékben akarnak maradni, mi meg dolgozzunk" - jelentette ki csütörtök este a közszolgálati televízióban Andrej Babiš, amikor értékelte a parlamenti pártokkal a hét folyamán folytatott tárgyalásait.

Babiš szerint egyedül a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) nyilatkozott úgy, hogy bizonyos feltételek mellett hajlandó megtűrni a kisebbségi kormányt. "A többiek elutasítottak, meglátjuk, megváltozik-e a véleményük januárban vagy sem" - tette hozzá a kormányfő.

Milan Chovanec, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) ügyvezető alelnöke úgy nyilatkozott, hogy pártja a tárgyalások várható második fordulójában újra mérlegelni fogja, miként viszonyuljon a Babiš-kormányhoz.

A miniszterelnök a köztelevízióban megerősítette: a várható kudarc után kész az újabb kísérletre. Miloš Zeman államfő jelezte, hogy az esetleges második körben szintén Babišt fogja megbízni a kormányalakítással. "Amennyiben a második körben sem szereznék támogatást, akkor már felesleges időhúzás lenne egy harmadik kísérlet. Úgy vélem, hogy akkor már készülhetünk az előrehozott választásokra" - tette hozzá.

Az elutasítások legfőbb oka, hogy Andrej Babiš ellen a cseh rendőrség bűnügyi eljárást akar indítani az európai uniós támogatásokkal való állítólagos visszaélés miatt.

Az októberi választások győztesének, az általa vezetett ANO mozgalomnak 78 képviselője van a 200 tagú parlamenti alsóházban, ami kevés a kormány iránti bizalom megszavazásához. A 15 tagú új cseh kormányban kilencen az ANO képviselői, hatan párton kívüliek.

A legújabb közvélemény-kutatás szerint a választások után másfél hónappal az ANO megerősítette vezető pozícióját, míg a többi pártok támogatottsága mérsékelten csökkent. December elején az ANO-ra szavazott volna a megkérdezettek 35,5 százaléka, hat százalékkal többen mint októberben. A 2-3. helyen a Cseh Kalózpárt és a Polgári Demokratikus Párt (ODS) áll 11,5 százalékkal. Két jobboldali, jelenlegi parlamenti párt - TOP 09 és a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) támogatottsága az ötszázalékos parlamenti küszöb alá esett.

A prágai sajtóban megjelent vélemények többsége szerint Babišnak esélye van a második fordulóban bizalmat kapni kormánya számára. Ha ez nem jönne be, az előrehozott választás a jelenlegi parlamenti pártok közül leginkább az ANO-nak kedvezne.

MTI/para