Baby boom Galántán, jócskán megugrott a szülések száma

A galántai kórházban tavaly az azt megelőző évhez képest mintegy negyedével több gyermek született.

Baby boom Galántán, jócskán megugrott a szülések száma
Fotó: Cséfalvay Á. András (archív)

Galántán tavaly összesen 1280 pici jött világra a Svet zdravia hálózatába tartozó kórházban. Ez természetesen járási adat, de így is kiugró, hogy 259-cel több (1021) kisbaba született, mint egy évvel korábban. A tendencia már 2016-ban is növekvő volt, ugyanis 44-gyel haladta meg a 2015-ös adatot (977) – tájékoztatott Jana Fedáková, a Svet zdravia szóvivője.

„A tavalyi évben kicseréltük a berendezést és átalakítottuk a szülészeti osztályt úgy, hogy az édesanyák minél nagyobb kényelmet és intimitást élvezzenek. Ennek eredményeképp ma három szülőszobánk van, közülük kettőben modern szülőágy” – árulta el a szülészeti-nőgyógyászati osztály főorvosa, MUDr. Pavol Ščasný.

A galántai kórház népszerűségéhez hozzájárulhatott az is, hogy tavaly itt forgatták a Markíza Baby Boom sorozatát, melynek egyes adásai ITT érhetők el.

Tavaly több, 691 fiú született a galántai kórházban, mint lány, akikből 605 jött itt világra. Tizenhat édesanyának ikrei születtek. A lányok körében a legnépszerűbb keresztnevek a Viktória, Sofia és az Adela voltak, míg szüleik fiaiknak leggyakrabban a Tomáš, Adam és a Dominik nevet adták.

A galántaival szemben a dunaszerdahelyi kórházban némileg visszaesett a szülések száma 2016-hoz képest. Erről ITT írtunk.

(SzT)