Bagdad visszautasította Washington "beavatkozását az iraki belügyekbe"

Visszautasította az iraki külügyminisztérium szombaton - mint fogalmazott - az Egyesült Államok beavatkozását az iraki belügyekbe, miután Washington bagdadi nagykövetsége a héten felszólította a szomszédos Iránt: tartsa tiszteletben Irak szuverenitását, és tegye lehetővé a síita milíciák leszerelését.

Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége keddi Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: Teheránnak "tiszteletben kell tartania az iraki kormány szuverenitását, és lehetővé kell tennie a síita milíciák lefegyverzését, leszerelését és reintegrációját".

Az iraki külügyminisztérium közleményében "visszautasította a beavatkozást Irak belügyeibe, különösen a belbiztonsági reformot érintőkbe", és az említett Twitter-bejegyzés eltávolítását követelte.

Az iraki síita milíciák korábban részt vettek az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni, amerikai vezetésű hadjáratban. Némelyikük a túlnyomó többségében síiták lakta Irán támogatását élvezi. Washington azonban le akarja fegyverezni ezeket a milíciákat, tekintve, hogy véget ért a nemzetközi koalíció hadjárata a szunnita szélsőségesek ellen, miután Haider el-Abádi akkori iraki miniszterelnök tavaly decemberben bejelentette, hogy az ország egész területét felszabadították az Iszlám Állam uralma alól.

Washington és Teherán Irak 2003-as amerikai lerohanása óta - amely megdöntötte Szaddám Huszein diktátor hatalmát - rivalizál egymással a befolyásért Irakban.

MTI