Baj van a sajtószabadsággal Európában, Magyarországon piszkos kampány folyik a független újságírókkal szemben!

A második világháború vége óta nem volt ilyen törékeny helyzetben a sajtószabadság Európában, ezért mielőbbi határozott politikai intézkedésekre van szükség - figyelmeztetett kedden közzétett jelentésében az Európa Tanács (ET).

Baj van a sajtószabadsággal Európában, Magyarországon piszkos kampány folyik a független újságírókkal szemben!
Fotó: TV2

Az ET arról számolt be, hogy jelentősen romlott a médiaszabadság helyzete az elmúlt években Európában, tavaly mintegy 140 súlyos jogsértésről érkezett bejelentés az értékelés összeállításában részt vevő tizenkét nemzetközi újságíró-szervezethez.

Az újságírók elleni támadások száma folyamatosan emelkedik, tavaly kétszer annyi halálos fenyegetést jelentettek, mint egy évvel korábban. Emellett sok riportert önkényesen tartanak fogva egyes országokban, új törvények szűkítik a hatóságok, a kormányzat ellenőrzését végző szabad sajtó tevékenységét, és több újságíró-gyilkosság ügyében továbbra sincs előrelépés a tettesek felelősségre vonásában.

Olaszország, Törökörszág Magyarország és Oroszország külön aggályos!

Tájékoztatásában a páneurópai szervezet külön aggályosnak nevezte, hogy „Olaszországban kimagasló mértékben megnőtt a jelentett jogsértések száma, Magyarországon a média nagyon magas arányban koncentrálódik a kormánypárti oligarchák kezeiben,Törökország továbbra is az újságírók legnagyobb bebörtönzője a világon, Oroszországban pedig a kormány súlyosan korlátozza a szólásszabadság terét”.

Ezen négy országgal röviden önálló fejezetben is foglalkoztak a dokumentumban. Magyarországról azt írják:

„A sajtópaletta 2010 óta történt jelentős átszabásával a magyar kormány mára uralja a média nagy részét, a kevés megmaradt független termék akadályok sorával néz szembe, például a hirdetési bevételek hiányával, a korlátozó szabályozási környezettel és a független újságírók hiteltelenítését célzó kampányokkal.”

A jelentésben felszólították a magyar hatóságokat a sajtószabadság tiszteletben tartására és védelmezésére, és ennek érdekében az érvényben lévő törvények és gyakorlatok felülvizsgálatára.

„Határozott és összehangolt politikai cselekvésre van szükség a tagországok és a szervezet részéről, hogy visszafordítsuk a sajtószabadság romlásának trendjét és erősítsük az újságírók védelmét. A szólásszabadság kulcsfontosságú az összes többi emberi jog érvényesüléséhez is, ezért nagy figyelmet kell rá fordítaniuk a tagállamoknak” – mondta Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára.

A jelentés elkészítésében résztvevő 12 nemzetközi újságíró-szervezet között ott van az Európai Újságíró Szövetség (EFJ), a Nemzetközi Újságíró Szövetség (IFJ), a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ), az Európai Újságírók Szövetsége (AEJ) és a Riporterek Határok Nélkül (RSF).

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács egy regionális nemzetközi szervezet, aminek 47 tagja van, de nyitva áll bármelyik európai állam előtt, amelyik elfogadja a jogállamiság intézményét, és garantálja az állampolgárainak az alapvető szabadság- és emberi jogokat. 

mti/444