Bajba került egy tízfős magyar túrázócsoport az Alpokban

2023. augusztus 17. - 10:57 | Külföld

Egy bajba került tízfős magyar túrázócsoportot hoztak le a Karavankák-hegyláncról az Alpokban osztrák rendőrök és hegyimentők csütörtökre virradóra.

Bajba került egy tízfős magyar túrázócsoport az Alpokban
Fotó: TASR/AP

Az osztrák rendőrség szerint a három család tagjaiból - három felnőttből és hét gyermekből, illetve fiatalkorúból - álló csoport a Karavankák legmagasabb hegyére, az osztrák-szlovén határon emelkedő, 2236 méteres Hochstuhl-csúcsra indult el egy kiépített mászóútvonalon (via ferrata).

A hatóságokat a csoport egy magyar barátja, egy 49 éves férfi értesítette este fél 11-kor, majd negyedórával később ismét arról, hogy a túrázók még mindig nem tértek vissza a hegyről.

A riasztás nyomán két, jó helyismerettel rendelkező rendőr mászott fel értük a hegyre, ahol - az 1840 méter magas Bielschitza-nyereg térségében - észlelték is a már lefelé tartó útvonalon kimerült csoport lámpáit. A végsőkig elcsigázott hegymászók végül a rendőrök segítségével sértetlenül eljutottak a legközelebbi menedékházhoz, ahonnét hegyimentők hozták le őket a völgybe.

A karintiai rendőrség közleménye szerint a csoport vélhetően alábecsülte a hegyi túra nehézségeit és időigényét. A csoport legfiatalabb tagja hétéves volt.

A Karavankák az Alpok hegyvonulata Ausztria és Szlovénia határán, 120 kilométeres hosszával a leghosszabb hegylánc Európában.

A Hochstul - szlovénül Veliki Stol - a népszerűbb hegyek közé tartozik Szlovéniában, amelyet fiatalok és idősebbek egyaránt megmásznak a késő nyári időszakban.

A déli, szlovén oldalról könnyen megmászható, viszont az északi, osztrák oldalról nagyon nehéz útnak számít.


(MTI)

Címkék: Alpok, hegymászás