Bajban Dobroslav Trnka, meggyanúsították, amiért elrejtette a Gorilla-hanganyagot!

2019. december 18. - 11:21 | Belföld

Köztisztviselői jogkörökkel való visszaéléssel gyanúsítja a NAKA Dobroslav Trnka egykori főügyészt. Ezért háromtól nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Bajban Dobroslav Trnka, meggyanúsították, amiért elrejtette a Gorilla-hanganyagot!
Dobroslav Trnka (Fotó: TASR)

Ezt a rendőrség a Facebookon közölte. Trnka azzal követte el a hivatali visszaélést, hogy 2007 és 2014 között köztisztviselőként nem teljesítette a Büntető Törvénykönyvből adódó kötelességét, és miután Marian Kočnertől hozzájutott a Gorilla-ügyben készült hanganyaghoz, mely bűncselekmények elkövetését veti fel, elrejtette azt ahelyett, hogy átadta volna a büntetőjogi szerveknek, ráadásul ezt vagyonszerzési szándékkal tette, és hogy segítse azokat a személyeket, akik szerepelnek a hangfelvételen.

Trnkáról a közelmúltban sok minden kiderült. Először is az, hogy Marian Kočner gyakorlatilag a csicskájaként hordta le egy telefonbeszélgetés során, melyet ő rögzített, amiért Trnka állítólag egy ügyvéddel és bereczk Oszkár albári polgármesterrel együtt megzsarolták Jaroslav Haščákot, a Penta tulajdonosát a Gorilla-hanganyaggal.

Majd előkerült egy videófelvétel arról, hogy Kočner valamikor 2000-ben felszerelt egy videókamerát Trnka irodájában, aki ezután több beszélgetést is rögzíthetett. Ezek egyike 20010-ből származik. Trnka ügyészi funkcióját ezt követően függesztette fel Jaromír Čižnár legfőbb ügyész.

November végén pedig már egy olyan felvétel került elő, melyet ezzel a kamerával rögzítettek, és amelyen Ján Počiatek egykori smeres pénzügyminiszter Trnkának dicsekszik az irodájában, hogy Ján Slota az emissziós botrány kapcsán hogyan ejtette át Robert Ficót. Trnka pedig arról számolt be Počiateknek, hogy Robert Kaliňákot figyelmeztette a belügy egyik széfjében megbúvó csontvázakra, amelyek sokak számára kellemetlenek lehetnek.

(parameter)