Bajban lehet az ünnepek között a koronavírusos koalíció, mert megint trehány volt!

2020. december 19. - 12:45 | Belföld

Csütörötkön három szavazat hiányzott ahhoz, hogy jóváhagyják azt az alkotmánytörvényt, melynek révén ismét meghosszabbíthatnák a december 29-én lejáró veszélyhelyzetet. Ha ugyanis ez nem történik meg, akkor - mint azt korábban már megírtuk - december 29-én nemcsak a veszélyhelyzet ér véget, de valószínűleg a lockdown és a kijárási korlátozás is.

Bajban lehet az ünnepek között a koronavírusos koalíció, mert megint trehány volt!
Igor Matovič (Fotó: TASR)

A csütörtöki szavazásnál a koalíció több képviselője igazoltan hiányzott, mivel koronavírusosak vagy fertőzésgyanúsak és épp karanténban vannak. Juraj Šeliga (Za ľudí) parlamenti alelnök szerint hiányzott egy OĽaNO- és egy SaS-képviselő, a Sme rodinából pedig többen is. Az OĽaNO frakcióvezetőjéről például tegnap derült ki, hogy fertőzött.

Az ünnepek között is van lehetőség összehívni a parlament rendkívüli ülését, hogy újra napirendre kerülhessen ez a javaslat, ám kérdéses, hogy nem esnek-e ki még többen a koalíciós képviselők közül. Šeliga szerint adott esetben szerinte a parlament december 30-án újra kihirdetheti a veszélyhelyzetet. "Az Alkotmánybíróság is azt mondja, hogy kellően meg kell indokolni Úgy gondolom viszont, hogy azok a számok olyan rosszak, és a helyzet olyan súlyos, hogy ez indokolt. Ha másképp nem megy, akkor találkoznunk kell december 28-án, hogy ezt győzzük" - jelentette ki.

Grendel Gábor (OĽaNO) parlamenti alelnök azt mondta, egyelőre nem biztos, hogy összehívják a rendkívüli ülést, de folyamatosan egyeztetnek róla online. "Mindenekelőtt a kormány tagjainak kell leülniük, hogy megtárgyalják, van-e egyéb lehetőség. Ha pedig szükséges lesz összeülni, akkor az bizonyára függ majd a képviselők egészségi állapotától is" - mondta Grendel.

A Nový Čas megszólította Eduard Bárány alkotmányjogászt, aki szerint ugyan a veszélyhelyzet véget ér december 29-én, a szükséghelyzet érvényben marad (ez tavasz óta folyamatosan érvényben van). Úgy véli, hogy a tiszti főorvos által kiadott korlátozások pedig az alapján érvényben maradhatnak, noha nagy részüket a kormány a veszélyhelyzettel összefüggésben hozta.

"Jogi nézetem szerint a veszélyhelyzetet az alkotmánytörvény elfogadása nélkül nem hosszabbíthatják meg. Hogy milyen helyzetben vagyunk, azt viszont hónapok óta tudjuk, miért csak az ünnepek előtt kell jóváhagyatni? Nem tegnap robbant ki a járvány, tehát itt hanyagságról van szó" - fogalmazott.

(Nový Čas)