Bajban a munkaerőpiac – ezekből a szakmákból van a legnagyobb hiány Szlovákiában

2021. október 13. - 16:52 | Belföld

A legnagyobb hiány a szlovákiai munkaerőpiacon jelenleg a szobalányokból és a programozókból van.

Bajban a munkaerőpiac – ezekből a szakmákból van a legnagyobb hiány Szlovákiában
Fotó: Pixabay - illusztráció

A szobalányok esetében azért tapasztalható munkaerőhiány, mert a pandémia csúcsán – amikor a legtöbb szálláshelynek zárva kellett tartania –, több alkalmazott más szektorban keresett magának munkahelyet, majd miután újra kinyithattak, már nem tértek vissza. Ami a programozókat illeti, az informatikai szektor olyan gyorsan fejlődik, hogy az iskolák nem tudnak elegendő végzőssel szolgálni.

A Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztusban évközi viszonylatban minden ágazatban csökkent a foglalkoztatottság az információs és kommunikációs szektoron kívül. A legnagyobb visszaesést a szálláshely-szolgáltatásban tapasztalták (4,6 százalék).

Tény, hogy az idegenforgalmi szektor és egyben a szállásadók szempontjából jelentős visszaesést eredményezett a határok lezárása és a kötelező karantén bevezetése, amely elriasztotta a külföldi turistákat. A Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Marek Harbuľák szerint az első hullámon még túljutottak, de a másodikat már nem tudták leküzdeni. „Több mint hét hónapig tartott. Több szállásadó nem tudta megtartani az alkalmazottakat” – nyilatkozta a HNonline.sk-nak.

Paradox módon éppen a szálláshely-szolgáltatásban volt évközi viszonylatban a legnagyobb arányú átlagbér-emelkedés (19 százalék), augusztusban elérte a 896 eurót. Róbert Chovanculiak, az INESS elemzője azonban felhívta a figyelmet, korántsem biztos, hogy az emelkedés oka a bérek valódi növelése. "Ha az elbocsátások főként az alacsonyabb pozíciókban dolgozók és a szezonális alkalmazottak körében történtek, mindez növelheti az átlagbért" - magyarázta a HN-nek.

Ami a másik ágazatot illeti, a Statisztikai Hivatal adatai szerint augusztusban az IT-szektor alkalmazottainak száma nőtt a legnagyobb mértékben az előző év ugyanezen időszakához képest, konkrétan 6,5 százalékkal. Ennek ellenére a vállalatok munkaerőhiányra panaszkodnak.

Az informatikusok átlagbére augusztusban 2 087 euró volt. Emil Fitoš, a Szlovákiai Informatikai Szövetség elnöke szerint a szektorban tapasztalható magasabb átlagbért az oktatási rendszer is eredményezi, hiszen évről évre kevés a végzős informatikus, ami egyúttal növeli az árukat a munkaerőpiacon.


(HNonline.sk)