Bajmóc egykori polgármestere lehet a koronavírus első szlovákiai halálos áldozata

2020. április 1. - 11:49 | Belföld

Néhány órával azt követően, hogy Vladislav Oravecet, Bajmóc egykori polgármesterét hazaengedték a kórházból, otthonában életét vesztette. Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint ő lehet a koronavírus első szlovákiai halálos áldozata.

Bajmóc egykori polgármestere lehet a koronavírus első szlovákiai halálos áldozata
Forrás: Cas.sk

„A legnagyobb valószínűség szerint Szlovákiában megvan a koronavírus első halálos áldozata. A boncolás kimutatta, hogy a páciens halálát kétoldali tüdőgyulladás okozta. A patológus még vizsgálja a megbetegedés eredetét, de tudjuk, hogy olyan páciensről van szó, akinek pozitív lett a koronavírustesztje”

– nyilatkozta Krajčí, aki megdöbbentőnek nevezte, hogy Oravecet kiengedték a kórházból.

Az egészségügyi miniszter elmondta, vizsgálják, hogy nem történt-e helytelen egészségügyi ellátás, ugyanis a pácienst nem szabadott volna hazaengedni, hogy otthon lábadozzon. Krajčí szerint minden bizonnyal az orvosok helytelen diagnózist állítottak fel. Oravecnél nem állapítottak meg pozitív utazói anamnézist, ez pedig azt jelenti, hogy közösségen belüli terjedésről van szó.

Miután Oravec távozott a közéletből, vállalkozásba kezdett, március 20-án viszont kórházba került. Az expolgármestert a többi betegtől elkülönítve a tüdőosztályon kezelték. A helyzet azt követően vált súlyosabbá, hogy Oravec egyik alkalmazottjának pozitív lett a koronavírustesztje.

A Regionális Közegészségügyi Hivatal utasítására Oravectől is mintát vettek, az eredmény pedig pozitív lett. Mivel a páciens állapota stabil volt, a laboreredmények jók voltak, ezért a Regionális Közegészségügyi Hivatallal való egyeztetést követően Oravecet házi karanténba helyezték. Az expolgármester néhány órával később életét vesztette.

A bajmóci kórház több alkalmazottját karanténba helyezték.


(Cas.sk)