Bajnokok Ligája/Európa-liga - Különleges rendelkezések a pandémia miatt

2020. október 19. - 12:06 | Sport

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egy sor rendhagyó szabályt és különleges rendelkezést dolgozott ki a koronavírus-járvány miatt a Bajnokok Ligája, valamint az Európa-liga mostani szezonjának csoportkörére vonatkozóan.

Bajnokok Ligája/Európa-liga - Különleges rendelkezések a pandémia miatt
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az egyik legfontosabb ilyen szabályozás az, hogy indokolt esetben a főtáblán szereplő együtteseknek biztosítaniuk kell saját stadionjukat egy-egy mérkőzésre semleges helyszínként.

"A csoportkörben résztvevő összes klubnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy az UEFA által jóváhagyott helyszínét semleges létesítményként elérhetővé tegye más mérkőzésekhez, amennyiben ez szükséges"

- írta az európai szövetség. Ez azt jelenti, hogy ha a helyi koronavírus-járvánnyal összefüggő intézkedések miatt egy adott helyszínen nem lehet megrendezni egy találkozót, akkor arra máshol kerül sor, adott esetben akár Budapesten, mivel a Ferencváros főtáblára jutott a BL-ben. A versenynaptár azonban nemcsak az európai kupasorozatokban, hanem a nemzeti bajnokságokban is nagyon sűrű, így kicsi az esély a helyszínek módosítására.

A csoportkör küzdelmei a tervek szerint december 9-én befejeződnek a BL-ben, ugyanakkor az UEFA kitolta ezt a határidőt, és a rendhagyó rendelkezés szerint jövő január 28. az utolsó dátum, ameddig elhúzódhat a főtábla meccseinek megrendezése. Ha ezt sem sikerül tartani, akkor az UEFA végrehajtó bizottsága által meghatározott alapelveknek megfelelően alakul ki az egyenes kieséses szakaszban résztvevő csapatok névsora a BL-ben és az El-ben is.

Ha egy csapaton belül koronavírusos eset van, az nem jelenti feltétlenül a soron következő mérkőzés törlését. Ilyen esetekben az a szabály a mérvadó, amely szerint ha egy együttes 13 játékossal, közte egy kapussal ki tud állni az összecsapásra, akkor nincs lehetőség a halasztásra. A csapatok utólagosan nevezhetnek olyan futballistát, aki az előzetes BL-, vagy El-keretben nem szerepelt, és rendelkezik negatív koronavírusteszttel.

Amennyiben az egyes mérkőzésekre kijelölt játékvezetői stáb egyik tagja fertőzött, az UEFA fenntartja magának a jogot arra, hogy helyettest jelöljön ki, aki akár az adott meccsen pályára lépő valamelyik együttes országából is érkezhet.

A budapesti Puskás Arénában lejátszott Európai Szuperkupa-mérkőzés után az UEFA a szurkolók beengedésével kapcsolatban azt a döntést hozta, hogy alapvetően lehetnek nézők az egyes találkozókon, de csak az adott stadion teljes befogadóképességének 30 százalékáig. A vendégcsapat szurkolóit nem engedik be, és a közönség minden tagjára vonatkoznak a szigorú szabályok, mint a távolságtartás, a száj- és orrnyílást eltakaró arcmaszk használata, valamint a további higiéniás előírások. Arról ugyanakkor minden mérkőzés esetében a helyi egészségügyi hatóság dönt, hogy ténylegesen ott lehetnek-e a nézők a lelátón.

A Bajnokok Ligája csoportköre kedden kezdődik, 11 év szünet után újra magyar csapattal. A Ferencváros az első játéknapon az FC Barcelona vendége lesz zárt kapuk mögött a Nou Camp Stadionban. Az Európa-liga főtáblás küzdelmei csütörtökön rajtolnak.

(MTI)