Bakától már Sárosfáig szennyezett az ivóvíz!

2017. december 19. - 18:44 | Régió

Hat faluban hirdették már ki, hogy az ivóvíz nem alkalmas a fogyasztásra, tartálykocsik bevetésével próbálnak úrrá lenni a helyzeten. Karácsony előtt néhány nappal ez fölöttébb kellemetlen.

Bakától már Sárosfáig szennyezett az ivóvíz!
Fotók: Paraméter

Bakán és környékén, Csallóköznádasdon, illetve Dercsikán a helyzet javulása várható a következő napokban, ugyanis az illetékes Nyugat-Szlovákiai Vízművek munkatársai kedden iktatták be a környező falvakat ellátó, csallóköznádasdi kataszterben lévő kútra azt az aktívszénszűrőt, amely megtisztítja az ivóvizet a szennyeződéstől – erősítette meg érdeklődésünkre Bertalan György, a község polgármestere.

„A vízművek tájékoztatása szerint ezután kb. két napig tart a beindítás és a vízrendszer kitisztítása, majd kb. 8 óra egy újabb vízminta kiértékelése” – szögezte le, hozzátéve, a hétvégére helyreállhat az ivóvízellátás.

Időközben a járási hivatal összehívta a biztonsági tanácsot, melyen a vízművek képviselői mellett a közegészségügyi hivatal, a rendőrség, a tűzoltóság és a környezetvédelmi főosztály képviselői is jelen voltak, és ezen szó esett arról, hogy

további három csallóközi községben kell beszüntetni az ivóvíz fogyasztását, ezek pedig Lúcs, Egyházgelle és Sárosfa.

Ezen községekben ugyancsak kimutatták az atrazin nevű gyomirtószer határérték feletti jelenlétét. Ez a határérték literenként 0,1 mikrogramm, melyet háromszorosan haladott meg a mért érték Gellénél, Bakánál pedig már ötszörös.

Az atrazint az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség a karcinogén anyagok közt tartja számon, az EU-ban pedig az endokrin diszruptorok, EDC-k, a belső elválasztású mirigyeket károsító anyagok közé sorolják és be van tiltva.

Hat évvel ezelőtt írtunk arról, hogy a Központ a Hosszútávon Fenntartható Alternatíváért (CEPTA) elnevezésű civil szervezet méréseket folytatott a Dunán és a Vágon Pozsony és Párkány között, és mindkét folyóban a megszabott határérték többszörösét mutatták ki több növényvédőszerből, többek között az atrazinból is.

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozza a mostani szennyeződést, mindenesetre aggodalomra adhat okot, hogy olyan kutakból vett mintákban mutatták ki, amelyeket 50-80 méteres mélységig fúrtak le. Tehát jelentős mennyiségű szernek kellett a talajba jutnia, hogy ilyen mélyre lejusson.

Morvay György, a járási hivatal elöljárója közölte, hogy minderről tájékoztatták a Környezetvédelmi Főfelügyelőséget és a minisztériumot is, ugyanakkor úgy látja, a baj nem olyan nagy, hogy különösebben aggódni kellene, mivel Baka mellett már Gellében is készen állnak a szennyeződés szűrésére. Ráadásul az ilyen szennyezettségű víz fogyasztása a szakemberek közlése szerint akkor okozhatna gondot, ha éveken keresztül napi szinten jutna a szervezetbe.

Bertalan György bakai polgármester viszont úgy látja, hogy ezt így nehéz megmagyarázni a polgároknak, pláne, hogy jelenleg nem tudni, mikortól áll fenn ez a helyzet.

A vízművek tájékoztató levelében, melyet december 13-án juttattak el az illetékeseknek, viszont az szerepel, hogy

november 2-án és 30-án vett mintáknál mutatták ki először a szennyezést.

Sárosfán és Egyházgellén, valamint Lúcson is kihirdették már, hogy december 20-ától a szennyeződés megszüntetéséig tartálykocsikkal biztosítják az étkezési és fogyasztási célokra használt ivóvizet a vízművek munkatársai.

Morvay felhívta a figyelmet arra, hogy elviekben

nagyobb veszélyben lehetnek azok a lakosok, akik saját kutat használnak, mivel az egyrészt a talaj felsőbb rétegeiből, kb. 10 méter mélyről nyeri a vizet, másrészt esetükben szennyezett marad a víz azután is, hogy a vízművek kútjain működésbe helyezik az aktívszénszűrőket.

(SzT)