Balesetet szenvedett egy amerikai tank a szlovákiai hadgyakorlaton

2018. szeptember 19. - 11:13 | Belföld

A lešť-i katonai körzetben tartott, Szlovák pajzs 2018 (Slovenský štít 2018) hadgyakorlat során szerda kora reggel balesetet szenvedett egy Abrams típusú amerikai tank.

Három amerikai katona, köztük egy nő megsérült. Erről Danka Capáková, a védelmi minisztérium szóvivője tájékoztatott.

A tájékoztatás szerint ketten súlyosan megsérültek, őket légi úton szállították kórházba. A harmadik katona könnyebb sebesülést szenvedett, őt gyorsmentő szállította el a helyszínről.

A folyamatban lévő vizsgálatra, illetve arra való tekintettel, hogy nem a Szlovák Fegyveres Erők tagjairól van szó, a minisztérium egyelőre nem ad bővebb tájékoztatást. Nem szolgált részletes információkkal a mentőszolgálat operációs központja (OSZZS) sem.

A lesti kiképzőközpontba két mentőhelikopter repült a besztercebányai és a nyitrai bázisról.

Zuzana Hopjaková, a légi mentők szóvivőjének tájékoztatása szerint a helikopterek egy férfit súlyos alsóvégtag-sérüléssel, egy nőt pedig több súlyos sérüléssel szállítottak a besztercebányai kórházba. A sebesülteket a légi mentőkkel érkező orvosok a helyszínen elsősegélyben részesítették, majd stabilizált állapotban adták át a kórházi személyzetnek.

A Slovak Shield 2018 egy nemzetközi hadgyakorlat, amely pénteken (9. 14.) kezdődött. Mintegy 1500 szlovák és külföldi katona vesz részt rajta. A hadgyakorlat célja az aktuális biztonsági fenyegetésekre való felkészülés.


TASR/para