Bálint-napi véradásra invitálja a párokat a Vöröskereszt

2016. február 11. - 09:08 | Régió

A hét elején kezdődött a Szlovák Vöröskereszt Bálint-napi Vércsepp nevű akciója, immár 21. alkalommal.

Bálint-napi véradásra invitálja a párokat a Vöröskereszt

Hétfőn az elnöki palotában Andrej Kiska köztársasági elnök nyitotta meg az akciót, ő maga is vért adott. A Vöröskereszt idei Bálint-napi kampányának szlogenje, hogy "nemcsak kedvesednek kell örömet szerezned, ajándékozz örömöt másoknak is". Ehhez kapcsolódóan az akció keretén belül véradáskor egy képeslap kitöltésével üzenhet a véradó azoknak és lelket önthet azokba, akiknek az elkövetkezendő hetekben lesz szükségük műtéti vagy bármilyen beavatkozás során vérre. A véradóknak erre lehetősége nyílik a vöröskereszt Facebook-oldalán is.

A Vöröskereszt a Bálint-napi akciót elsősorban első véradók számára szervezi, hogy felhívja figyelmüket e fontos, önkéntes aktusra. Felhívást jelent ugyanakkor a rendszeres véradók számára is, hogy itt az újabb alkalom vért adni. A Bálint-napi Vércsepp általában öt hétig tart, és ilyenkor nemcsak a megszokott kórházi osztályon van lehetőség vért adni, hanem a vöröskereszt mobilállomásain keresztül más, előre megadott helyszíneken is.

A Szlovák Vöröskereszt dunaszerdahelyi területi szervezete tájékoztatott arról, hogy február 14-én, Bálint-napon reggel 8 és délután 13 óra között a Max bevásárlóközpontban lévő Cinemax moziban létrehozandó mobil állomáson jelentkezhetnek azok, akik szeretnének vért adni. Egy héttel később, február 21-én a bősi művelődési központban kerül sor véradásra. Hétköznap, mint mindig, keddenként és szerdánként 7.30-tól 11 óráig a dunaszerdahelyi kórház 1. emeletén található transzfúziós osztályon lehet vért adni.

-para-