Ballonos vízből karácsonyoznak hat csallóközi faluban, de még abból sincs elég!

2017. december 22. - 18:10 | Régió

Pénteken kezdték osztogatni Bakán, Csallóköznádasdon, Dercsikán, Lúcson, Egyházgellében és Sárosfán a 19 literes ballonokat, mivel karácsonykor nem jönnek a lajtoskocsik. 

Ballonos vízből karácsonyoznak hat csallóközi faluban, de még abból sincs elég!
Fotók: Paraméter

Pénteken Sólymos László környezetvédelmi miniszter, a Környezetvédelmi Felügyelet, továbbá a Nyugat-Szlovákiai Vízművek képviselői is Nádasdon (Dunaszerdahelyi járás) jártak, hogy felmérjék a helyzetet, egyúttal tájékoztassanak a következő lépésekről. Amit mondtak, nem volt túl megnyugtató, mivel továbbra sem tudni, mitől szennyezett a csallóközi ivóvíz a hat említett falu által használt kútban.

A miniszter elrendelte a mezőgazdasági üzemek ellenőrzését ott, ahol foglalkoznak ilyen anyagok raktározásával, és amely cégek nem az előírásoknak megfelelően járnak el, súlyos pénzbírságra számíthatnak.

Sólymos leszögezte azt is, hogy a probléma megoldásához több minisztérium, például az egészségügyi, illetve a földművelésügyi tárcák szorosabb együttműködésére lesz szükség, egyúttal javasolta, hogy az illetékesek tegyék meg a büntető feljelentést.

Az illetékes pedig nem más, mint a vízművek, melynek termelési igazgatója, Marek Buránsky jelezte, hogy ez a nap folyamán megtörténik, emellett hidrogeológiai felmérés elvégzését is elrendelték.

Solymos László (a mikrofon előtt)

Az atrazin, mellyel a hat falut ellátó három kút szennyeződött, egy növényvédőszer, amelyet sok helyen kukorica permetezésére használtak a múltban, ugyanakkor már több mint egy évtizede be van tiltva az EU-ban.

A vízminták vizsgálata viszont csak az idei jogszabály-módosítások révén tér ki erre is, így a novemberi mérések voltak az első olyanok, melyek esetében ezt egyáltalán ki lehetett mutatni

– jegyezte meg érdeklődésünkre Bertalan György, az egyik érintett falu, Baka polgármestere.

Ez azt jelenti, hogy nemcsak a szennyeződés forrását nem tudni, de nem ismert az sem, hogy mikortól szennyeződhetett az ivóvíz ezzel az anyaggal. Az atrazin lebomlása pedig Marek Buránsky elmondása szerint meglehetősen hosszú ideig tart, éppen ezért arra nem lehet várni, hogy majd csak kitisztul a víz.

Leghamarabb januárban áll helyre a rend

Erre szolgálnának az aktívszénszűrők, melyek beszerelésének tervéről a hét első felében már tájékoztattunk. Az akkori ígéretek szerint karácsonyra már tiszta ivóvízzel rendelkezhettek volna a falvak, de ez a terv is becsődölt.

„A filtert felszerelték, de nem tudják beindítani, vibrál, és még egy másik technikai berendezés kell hozzá”

– fogalmazott a bakai polgármester, hozzátéve, hogy a több évtizede működő vízpumpa tulajdonképpen nem kompatibilis a modern szűrővel.

„Az utolsó ígéret január 4. De ígértek karácsonyt is egy hete”

– folytatta a polgármester. Tehát legkorábban az újévben lesz tiszta az ivóvíz Bakától Sárosfáig.

Közvetlenül a vízművektől viszont csütörtökön azt az információt kaptuk, hogy a beszállító csak februárra tudja leszállítani a szükséges berendezést. „Jelenleg azonban még folyamatban van az egyeztetés a beszállítóval ennek felgyorsításáról” – szögezték le.

Buránsky ugyan csütörtökön megerősítette a januári dátumot, de elképzelhető tehát az is, hogy a tartálykocsik még több mint egy hónapig ingáznak majd a falvak között.

Karácsonykor nem jön a lajtoskocsi

Ünnepekkor viszont nem lesznek tartálykocsik, helyettük 19 literes ballonokban osztják a vizet azoknak a lakosoknak, akik a vízművek ügyfelei.

„Most azok kapnak mindenképpen ballonos vizet ingyen, akik a vízművek vízvezetékeire csatlakoznak. Akik nincsenek rácsatlakozva, ők is kapnak ingyen valamennyit, de nem akkora mennyiséget, mint a többiek. A polgármesterek feladata, hogy a költségek egy részét térítik azok helyett, akik nincsenek rákötve” – árulta el Morvay György, a járási hivatal elöljárója a nádasdi tanácskozáson.

Bakán, Nádasdon és Dercsikán szerencsére csak néhány olyan ház akad, amely nem csatlakozott eddig a vízvezetékre, és saját kutat használ – erősítette meg érdeklődésünkre Bóna Zsuzsanna, Nádasd polgármestere.

„Az emberek érezték már ennek a súlyát. Hat lakás nincs rákötve, de azok is inkább hétvégi házak, ahol nem használnak annyi vizet. Minden háztartásba el tudjuk juttatni a ballonos vizet” – fogalmazott.

Nincs is elég ballon raktáron

Van viszont egy további probléma, ugyanis a jelenlegi információk szerint a vízművek a karácsony három napjára ígért, háztartásonkénti három ballon vízből csak kettőt tud biztosítani.

„A szükséges kétharmadát megkaptuk, és azt mondták, hogy nem tudnak többet hozni, mivel nincs több raktáron” – magyarázta haragosan Bertalan György (Baka), kiegészítve azzal, hogy továbbra is tárgyal az illetékesekkel a maradék pótlásáról.

Elismerte, hogy a vízművek bőséges mennyiségben biztosítja az ivóvizet, mivel amennyiben kihirdették volna a krízishelyzetet, ami nem történt meg, fejenként 2 liter vizet kellett volna biztosítani minden napra, így viszont a háztartásban élők számától függetlenül egy-egy 19 literes ballonnal próbálnak ellátni minden házat naponta.

A faluban viszont a lakosok panaszkodtak arra, hogy a vízművek nem szállították ki nekik a ballonos vizet, csak lerakták a falu közepén, onnan pedig az önkéntes tűzoltók bevetésével juttatták el a vizet a házakhoz.

Gellében nem kell a tiszta víz?

Érdekes a helyzet viszont Egyházgellében, ahol Vajas Imre polgármester elmondása szerint eleve kevesen csatlakoztak a vízvezetékre, 650 házból mindössze 218, tehát a lakosság kétharmada nem, a tartálykocsiknál viszont meglehetősen kevesen sorakoznak. Kérdésünkre, hogy vajon kellően tájékoztatták őket arról, hogy karácsonykor nem lesz ciszterna, Vajas azt válaszolta, minden lehetséges csatornán közölték, ahogy azt is, hogy vigyenek magukkal haza az ünnepekre is elegendő mennyiségű ivóvizet. „Ennek ellenére az egyes időpontokban 30-40-en sorakoznak. A többiek valószínűleg másképp oldják meg” – húzta alá.

Az egyes falvak saját honlapjukon, illetve Facebook-oldalukon tájékoztattak arról, hogy az ünnepek között, illetve után hogyan juthatnak a lakosaik ivóvízhez. Alább kattintás után ezek az információk is elérhetők (előfordulhat, hogy a következő napokban az egyes községek frissítik az információkat):

BAKA / DERCSIKA / CSALLÓKÖZNÁDASD / LÚCS / EGYHÁZGELLE / SÁROSFA

(SzT/db)