Bálnának ütközött és felborult egy hajó Új-Zélandnál, a hajóbaleset 5 emberéletet követelt

2022. szeptember 10. - 13:31 | Külföld

Öt ember halt meg szombaton Új-Zélandon, miután a hatóságok szerint egy kis halászhajó felborult, valószínűleg azért, mert egy bálnával ütközött - tették közzé a helyi hatóságok.

Bálnának ütközött és felborult egy hajó Új-Zélandnál, a hajóbaleset 5 emberéletet követelt
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A 8,5 méteres hajó a dél-szigeti Kaikoura város közelében borult fel.

Korábban a hatóságok azt közölték, hogy két halottja van a balesetnek és három embert keresnek.

Craig Mackle, Kaikoura polgármestere az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a baleset idején a víz teljesen nyugodt volt, és a feltételezések szerint egy bálna bukkant fel a hajó alól. Hozzátette, a térségben átutazóban volt néhány ámbráscet és púpos bálna.

A mentésbe helikopterek és búvárok is bekapcsolódtak.

Egy szemtanú, Vanessa Chapman a Stuff helyi hírportálnak arról számolt be, hogy ő és egy baráti társaság a Kaikoura melletti Goose Bayből figyelte a mentési munkálatokat. Azt látta, hogy egy felborult csónak tetején ülő ember lengette a karját. Három helikopter körözött a levegőben, majd két búvár ugrott a vízbe, hogy segítsen. A csónak tetején lévő embert kimentették, egy másikat pedig, úgy látták, kihúztak a vízből.

Kaikoura népszerű bálnafigyelő célpont. Számos vállalkozás kínál hajókirándulást vagy helikopteres utazást, hogy a turisták közelről láthassák a bálnákat, delfineket és más tengeri élőlényeket.

(MTI)