Balódi László: Eredmények vagy ígéretek?

2020. február 5. - 09:11 | Régió

„Minden magyar felelős minden magyarért. “ - Szabó Dezső történelmi igazsága attól erős, életképes és fontos, hogy minden korban, minden helyzetben, így ma is, érvényes.

Balódi László: Eredmények vagy ígéretek?

A választási kampányban ellepnek bennünket az ígéretek. Minden politikus, a nem magyar nemzetiségűeket is beleértve, meglátogatja a magyar falvakat is. Négyévenként időt szakít ránk. Itt, a faluban, meg a szlovákiai magyar médiában elmondja, hogy nem kell félni, majd ő és pártja vigyáz ránk, magyarokra is.

Ha ma születtem volna, elhiszem és örül a lelkem, hogy az aktuálisan legesélyesebb párt óvni fog bennünket. Ha a kijelentéseket és a tetteket figyelem, leesik a tantusz. A legerősebb párt listavezetője fog ránk vigyázni - ezt mondta reggel. Este viszont megszólalt a párttársa, hogy nincs szükség a kisebbségek nagyobb védelmére. A legprogresszívebb párt járja a magyar vidéket és ígérget. Tört magyarsággal fogalmazták meg a programjukat, amiben csak a zárójeles rész említi a nemzetiségi kisebbségeket. Aztán van, aki idén szeret bennünket, bár emlékszünk, hogy négy éve még azon csodálkozott, miért kell magyarul írni a szórólapokon és magyarul, vagy ruszinul beszélni a tanácskozásokon.

Gondolkodjunk. Láttunk-e olyan szlovák választási programot, ahol a kisebbségek és a déli régiók prioritásként szerepelnek? Nem, mert nincs. Mindenki az egészségüggyel, az iskolaüggyel akar szavazatot szerezni. Szlovákia a belügyi, igazságügyi és a védelmi miniszterek országa lesz, ha a szlovák pártok céljait nézzük. Az elvek és a hétköznapi emberi tényezők elvesznek a kampányműsorokban.

Sajnos, nem kell messzire mennünk, hogy hasonlóval találkozzunk. Az MKÖ a nagy összetóduláson felbuzdulva, az első adódó alkalommal felrúgta az MKP ikonikus témáját a beneši dekrétumok, azaz a kollektív bűnösség elvének törlése kérdését. Nem a választások utáni, kormányalakítási tárgyalások nyomása alatt, hanem csak úgy. A listavezető odasétált, az egykor őket „elárulóhoz” és a mikrofon „füle hallatára” odasúgta neki, hogy „mond inkább te”. Ő meg, a szereplés fényétől elvakulva elhatárolódott az eddig sérthetetlen saját elvektől. Aztán megtagadta azt szó nélkül a listavezető és a második is. Pedig még sehol semmi, csak egy sajtótájékoztató volt. Persze a zárt ajtók mögötti pusmogás és ígérgetés megmaradt, csak egyelőre eredmények nincsenek.

Sokakat idegesít, de újra elmondom, mert ez a lényeg. Számunkra a kisebbségi kérdés, nemzeti közösségünk ügye, szent. Még akkor is, ha mocskolnak, prüszkölnek miatta. Kiszámítható és előrelátó politizálással rendeztük a nyelvtörvényt, van kisebbségi kulturális alapunk megnövelt pályázható összegekkel. Lepésről lépésre nőnek jogaink, lettek útjaink, kétnyelvű tábláink és érkeztek befektetések Dél-Szlovákiába. Mert nem a mindent, vagy semmit politikáját követjük, hanem az egymásra épülő, előre tervezett építkezésben hiszünk.

Láthatjuk a fentiekből, hogy véleménye bárkinek lehet, de eredményeink nekünk vannak.

És tudják miért? Mert „minden magyar felelős minden magyarért “. Mindig, minden körülmények között. Nem csak a bekapcsolt kamerák előtt és nem csak a kampányban. Érdemes úgy szavaznunk, hogy ne legyünk elfelejtett magyarok a kampány elmúltával. Olyanok maradjunk, akiket az eredményeik igazolnak és szlovákiai magyarként a jövőért tesznek.

Balódi László, Hodos polgármestere

(PR-cikk)