Bámulatos képekkel került a DOFOTOS döntőjébe a dunaszerdahelyi fotóriporter

2017. október 1. - 16:45 | Régió

A DOFOTOS dokumentarista fotográfiaverseny döntőjébe került Cséfalvay Á. András, a Paraméter munkatársa. A dunaszerdahelyi fotós a Down-szindrómával élő Balázs életéről készített sokatmondó képeket.

Bámulatos képekkel került a DOFOTOS döntőjébe a dunaszerdahelyi fotóriporter
Fotók: Cséfalvay Á. András

Balázs története egyrészt szomorú, másrészt viszont csodálatosan pozitív. A fényképek nem segítségkérést ábrázolnak, ellenkezőleg, képzőművészeti szintre emelik a vizualizációt, ezáltal pedig teljesen más lesz a fotókról alkotott első benyomás – áll a szakmai zsűri értékelésben.

András a Paraméternek elmondta, nagy megtiszteltetés számára, hogy bekerült a szlovák rendezésű nemzetközi verseny öt döntőse közé.

"Balázzsal először a dunaszerdahelyi Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás révén találkoztam. 2015-ben, még diákként kezdtem képeket készíteni a délutáni csoportos foglalkozásaikról. Eleinte mindenkit fotóztam, aki megfordult ott, majd később kizárólag annak az embernek a megismerésére koncentráltam, akinek a személyisége a legjobban megfogott."

Szerinte Balázs amellett, hogy fotogén, nagy adag szereplési vággyal is rendelkezik: "Ha észreveszi, hogy fotózzák, azonnal pózolni kezd – emiatt még nagyobb kihívást jelentett számomra, hogy a valódi reakcióit, mimikáját is meg tudjam örökíteni."

Ami a képek tematikáját illeti, András úgy döntött, Balázs sport iránti szeretete köré építi fel a fotósorozatot.

"A klasszikus riportfotózással szemben a szubjektív dokumentarizmus műfaja megengedi, hogy az alkotó belevigye a képekbe saját, jó vagy rossz érzéseit, gondolatait, benyomásait, így a fényképész akarva-akaratlanul saját lelkéből is megmutat egy szeletet."

A versenybe összesen 91 pályamű érkezett, többek között Indiából, Oroszországból és az Amerika Egyesült Államokból is. A fődíjat végül Ľuboš Dubovský fotográfus nyerte, aki a szlovák falusi életről készített átfogó munkájával mutatta be, milyen fontos a dokumentarista fotózásban a kötődés aspektusa, illetve a témában való elmerülés.


(fl)