Bankszámla-nyilvántartást készít az állam: Tudni fogják, mennyi pénz van a számládon?

2022. január 13. - 16:43 | Belföld

A kormány jóváhagyta a központi bankszámla-nyilvántartás létrehozását, amit a bankok, illetve a tőzsdeügynökök adatai alapján töltenek majd fel. Az Európai Unió a pénzmosás elleni védelem céljából kéri a rendszert.

Bankszámla-nyilvántartást készít az állam: Tudni fogják, mennyi pénz van a számládon?
Fotó: TASR/AP

A bankszámla-nyilvántartás tavaly azzal került a figyelem középpontjába, hogy a belügyminisztérium az emberek és cégek számlán lévő egyenlegét is listába akarta venni. Ezt az ötletet később elvetették, így a nyilvántartás csak a bankszámla, ezen belül a megtakarítási számla azonosító adatait, valamint az értékpapírok adatait érinti. Tehát a rendszer nem tartalmazza majd, hogy mennyi pénz van a számlánkon, csupán azt, hogy milyen számlánk van.

Ha a parlament jóváhagyja a javaslatot, a pénzügyminisztérium jövő januárban üzembe helyezheti a bankszámla-nyilvántartást, a pénzügyi intézmények pedig a 2018-tól számított adatokkal feltöltik.

Az állami szervek csak meghatározott esetekben használhatnák a nyilvántartást, főként bűncselekmények kivizsgálásánál, illetve a pénzmosás megelőzése érdekében. A belügyminisztérium szerint ezzel nem történik banktitoksértés, ugyanis minden szervezet, amely belenézhet a számlába, az már most is jogosult erre. Csupán a pénzügyi hatóság bűnügyi osztálya kap új hozzáférést.

Az Európai Unió a pénzmosás elleni harc szempontjából kéri a nyilvántartás bevezetését. A pénzügyminisztérium szerint a rendszer felállítása 3,2 millió euróba kerül majd az államnak, és a helyreállítási terv eszközeit használnák fel erre.


(DenníkN)