Bár az év elejéhez képest javult a helyzet, még mindig jelentős a gyógyszerhiány

2023. november 22. - 16:14 | Belföld

Az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) tájékoztatása szerint továbbra is hiány van bizonyos antibiotikumokból. „Bár az év elején tapasztalt gyógyszerhiányhoz képest javult a helyzet, még mindig komoly hiányt tapasztalunk a piacon" - mondta Jana Matiašová, a ŠÚKL szóvivője. Nemcsak antibiotikumokból van hiány a gyógyszertárakban.

Bár az év elejéhez képest javult a helyzet, még mindig jelentős a gyógyszerhiány
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

„A pszichológiai és neurológiai betegségek kezelésére használt gyógyszerekből is kevés van. Az immunglobulinok csoportjába tartozó gyógyszerekből is rendszeresen hiány mutatkozik" - tette hozzá a szóvivő.

A szóvivő rámutatott, hogy az őszi, téli időszakban átmenetileg kifogyhatnak a felső légúti megbetegedések kezelésére használt gyógyszerek is, épp ezért egyes gyártók tervezik a termelés optimalizálását. A helyzetet ugyanakkor nehezítheti, hogy sokan készleteket halmoznak fel otthon a gyógyszerekből. „Racionálisan kell vásárolni, nem szabad fölöslegesen otthoni készleteket felhalmozni" - figyelmeztetett Matiašová.

A ŠÚKL tájékoztatása szerint egyes gyógyszerekből újra zökkenőmentes az ellátás, például gyerekeknek szánt fájdalomcsillapító szirupokból, amelyek augusztusban még hiányoztak.

TASR