Bár csütörtök délután még arról beszéltek a politikusaink, hogy vége a kormányválságnak, estére úgy néz ki, mégis meggondolták magukat

2021. március 11. - 20:10 | Belföld

Bár Boris Kollár, a Sme rodina, és Richard Sulík, az SaS elnöke délután kijelentette, hogy vége a kormányválságnak, a kormánykoalíció csütörtökön este sem ismertette az erről szóló megegyezés részleteit. A beharangozott közös sajtótájékoztató elmarad, az ok, hogy a tárgyalások folytatódnak – közölte a kormányhivatal sajtóosztálya.

Bár csütörtök délután még arról beszéltek a politikusaink, hogy vége a kormányválságnak, estére úgy néz ki, mégis meggondolták magukat
TASR

Tovább tárgyalnak a koalíciós vezetők a kormány működéséről

Richard Sulík bejelentette, nem vesz részt a közös sajtótájékoztatón – ezt Ondrej Šprlák, az SaS szóvivője erősítette meg a TASR-nek. Sulík ezt az OĽaNO sajtótájékoztatója után mondta, melyen bejelentették Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter távozását. Kollár azt tervezte, hogy részt vesz a közös sajtótájékoztatón, ezt szóvivője, Michaela Jurcová erősítette meg.

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a délutáni sajtótájékoztatón azt mondta, a kormánykoalíció további működésével kapcsolatos részleteket közösen jelenti be a négy párt elnöke. Matovič szerint Krajčí csak azután távozik a posztjáról, ha beindul a lakosság Szputnyik V-vakcinával való oltása. Hozzátette, a koalíciós partnerek éppen az orosz vakcina ürügyén követelték az egészségügyi miniszter lemondását. A kormányfő hozzátette, Krajčí néhány hétig még marad, hogy megfelelően előkészítse a tárcája átadását.

A helyzetre Jana Žitňanská, a Za ľudí frakcióvezetője is reagált.

„Ez egyszerűen nem megy, nem működhet, ha nem tartjuk be az egyezségeket. Ezen kívül még megkérnék mindenkit, hogy fogja vissza az érzelmeit a nyilvános szerepléseknél”

- írta a közösségi hálón.

Sulík csütörtökön „nagyon jó” egyezségről beszélt, melyet a részletek tisztázása után ismertetnek a pártelnökök, és annak része lesz az úgynevezett jó kormányzás memoranduma is.

A kormányválság a Szputnyik V vakcina miatt éleződött ki, de már régóta feszültség tapasztalható a koalícióban, a helyzetet a Matovič és Sulík közötti üzengetés is rontotta.

Az előrehozott választást mind a négy párt kizárta, az SaS és a Za ľudí kormányátalakítást szorgalmazott. Krajčí távozásán kívül a kormányfő lecserélésének lehetősége is elhangzott, az OĽaNO azonban kiállt Matovič mellett és Krajčít is védte.

Az SaS és a Za ľudí állt elő a személycserékre vonatkozó követeléssel, a Sme rodina semmiféle ilyen elvárást nem fogalmazott meg, további szociális intézkedések bevezetéséről beszélt a kormányban maradásával kapcsolatban.

TASR