Bár csütörtökön még káosz volt a medvei határnál, pénteken rendeződni látszik a helyzet

2020. május 21. - 18:35 | Belföld

Csütörtökön hatályba lépett a szlovák kormány rendelete, miszerint 24 órára átmehetünk bizonyos országokba, többek között szomszédaink nagy részéhez anélkül, hogy karanténba kellene vonulnunk. Káosz lett a vége.

Bár csütörtökön még káosz volt a medvei határnál, pénteken rendeződni látszik a helyzet
Cséfalvay Á. András felvétele

Igor Matovič hétfőn jelentette be, hogy május 21-től nyolc célországban (Magyarország, Ausztria, Csehország, Horvátország, Szlovénia, Svájc, Németország) legfeljebb 24 órát lehet majd eltölteni anélkül, hogy a Szlovákiába történő visszatéréskor karanténba kelljen vonulni. Ez jól hangzik, csakhogy ebbe a másik országnak is bele kellene egyeznie. Ez a beleegyezés azonban egészen idáig hiányzott. Ma viszont Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere Facebook-oldalán azt írja, újabb könnyítés jön a szlovák-magyar határon.

Magyarországhoz hasonlóan Szlovákia is kifejezetten sikeresen kezelte a koronavírus okozta járványt, alacsonyan tudták tartani a fertőzöttek számát. A két ország közötti gazdasági kapcsolatokra való tekintettel a teherforgalom mellett a munkavégzés céljából ingázók számára már korábban lehetővé tettük a határon való átlépést, most pedig újabb könnyítés jön! A szlovák kormány a mai naptól ugyanis lehetővé tette, hogy állampolgárai a karanténba való vonulás kötelezettsége nélkül utazhatnak a szomszédos országokba - így Magyarországra is - maximum egy napra. Mivel így lehetővé válik, hogy a határ mentén élő családok és közösségek tagjai újra találkozhassanak egymással, úgy döntöttünk, hogy holnap reggeltől karantén-mentesen engedélyezzük szlovák állampolgárok egy napra történő belépését Magyarországra“ – írja.

Ennek köszönhetően tehát péntektől nem lenne szabad a csütörtökihez hasonló eseteknek megtörténnie.

-para-