Bármennyi baromságot és hazugságot el lehet fogadni tényként?!

Ardamica Zorán | 2021. augusztus 13. - 15:07 | Vélemény

Megszokhattuk, hogy utóbbi időben az utca, a kocsma, a média és a világháló bármennyi tényt képes megkérdőjelezni, bármennyi baromságot és hazugságot képes tényként elfogadni, hogy a tudományosság értéke a felvilágosodás előtti korba esett vissza és hogy minden tény, tévedés és direkt hazugság alkalmas félremagyarázásra és manipulációra.

Bármennyi baromságot és hazugságot el lehet fogadni tényként?!
Illusztráció

Azt viszont nem szabad megszokni, hogy történelmi léptékű emberi és társadalmi tragédiákat valami a kicsinyes érdekei szolgálatába állítson!

Mind szlovák, mind magyar emberek által láttam megosztva, közzétéve, terjesztve azt az 1940-ből való plakátnak látszó dokumentumot, amely egy cseh járási hivatal rendelete. A zsidó lakossággal való érintkezést hivatott szabályozni – konkrétan kitiltja a zsidókat egyes nyilvános és közösségi terekből, így a kocsmákból, vendéglőkből, kávéházakból stb. De nem azért terjed ám a neten a szóban forgó gettósító mocsadék, mert az amatőr történelembúvárok a papír történeti dokumentumértékével, levéltári feldolgozásával vagy más szakmailag releváns kutatásával foglalkoznának. Hanem – ilyen fejtegetések híján – azért, mert ezzel lehet szerintük bizonyítani, hogy a mostani járványügyi intézkedések hasonló módon zárnak ki embereket a kocsmalátogatásból, ami által ezen emberek szabadságjogai sérülnek.

Most ne elemezzük azt, hogy a férjet sem engedik be a szülőszobába papás szüléshez kórházi hacuka nélkül trágyás gumicsizmában és bizony a férjek ezt nem tekintik szabadságjogaik sérelmének...

Azt kellene látni, hogy egy maszktalan kocsmázás értéke a maszkos, önmagunkat és másokat védő kocsmázás (bevásárlás, edzés, mozizás stb.) értékéhez képest épeszű ember számára sosem lehet összehasonlítható azzal, amikor származási és vallási alapon bármilyen korú férfiakat, nőket és gyerekeket zártak ki előbb a társadalomból, majd pedig az életből.

Hogy a világ legnagyobb és örökre visszafordíthatatlan tömeggyilkosságához vezető indokolatlan szankciók nem vethetők össze egyes időszakos intézkedésekkel, amelyek a teljes lakosság egészségét hivatottak őrizni. Mondhatnánk, jobb híján, de a számok arról tanúskodnak, hogy a jobb megoldások mellett, sőt helyett is…

Aki a milliók halálához vezető kirekesztést olyan súlyúként kezeli csupán, minthogy ő maga kénytelen eltakarni az arcát, amikor vásárolni, uram bocsá’ piálni megy, az vagy fölöttébb tudatlan a történelemmel kapcsolatban, vagy szövegértelmezésre képtelen, vagy pedig a velejéig rosszindulatú. Ha egyszer egyetlen napra kipróbálna valaki közülük egy valódi gettót… de ezt nem kívánjuk senkinek!

Kívánjuk inkább, hogy ezek az emberek felfogják a tévedést, és hogy lehetőleg ne az extrémista felületekről tájékozódjanak. Hanem inkább jusson eszükbe a könyvtár és az iskola.

Valamint azt is kívánjuk – ha már az iskolánál tartunk –, hogy e személyek között sokkal kevesebb legyen a pedagógus…