Bármennyire is elképzelhetetlen, 2022-ben még vannak olyan gyerekek Szlovákiában, akik délután járnak iskolába, mert nincs elég tanterem

2022. augusztus 25. - 15:05 | Belföld

Új épületek, épületrészek építése, vagy a meglévő épületek felújítása az alapiskolák férőhelyeinek a bővítése érdekében. Ez annak a felhívásnak a célja, amelyre a váltott műszakban működő iskolák pályázhatnak.

Bármennyire is elképzelhetetlen, 2022-ben még vannak olyan gyerekek Szlovákiában, akik délután járnak iskolába, mert nincs elég tanterem
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A felújított helyiségekben egyúttal az elsődleges energiafogyasztás legalább 30 százalékos csökkenését kell elérni. A TASR-t az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium kommunikációs és marketingosztálya tájékoztatta.

„A minisztérium korábbi vezetéseinek több évig tartó egyezkedése után, most a váltott műszakról szóló egyeztetésektől eljutottunk a tettek mezejére, és valós megoldást találtunk. Elképzelhetetlen, hogy 2022-ben még mindig vannak olyan gyerekek, akik délután járnak iskolába, csak azért, mert az állam nem képes elegendő tantermet biztosítani”

– mondta Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter. A rendelkezésre álló 34,5 millió eurót a helyreállítási tervből fedezik. Ennek köszönhetően a 2026-os év végéig legalább 49 alapiskolában szűnhetne meg a váltott műszak, a gyerekek pedig a szokásos módon járhatnának iskolába.

„Ez 401 osztály több mint 6300 tanulóját érinti, akiknek délután kell iskolába járniuk. Minden érintett alapiskola vagy iskolafenntartó pályázhat az anyagi támogatásra” – magyarázta a miniszter. A támogatást építési vagy műszaki átalakításra lehet fordítani (például iskolai étkezde kialakítására), vagy olyan területek, épületek beszerzésére, amelyek segítenek az alapiskolák férőhelyeinek a bővítésében.

Pályázni az erre szánt pénzösszeg kimerítéséig lehet.


(TASR)