Bármit is tettünk, egyre több ember került kórházba. Matovič kedden tanácsot kér a szakértőktől

2021. február 22. - 16:34 | Belföld

Igor Matovič kormányfő hívőnek tartja magát, de szerinte felelőtlenség lenne kinyitni a templomokat, utalt egyik minisztere ilyen irányú kezdeményezésére. Keddre komoly programot szervez, több találkozón is részt vesz.

Bármit is tettünk, egyre több ember került kórházba. Matovič kedden tanácsot kér a szakértőktől
Fotó: TASR

A miniszterelnök úgy véli, tizedik hete a szakemberek döntése határozza meg a koronavírus elleni óvintézkedéseket és ennek ellenére nem javul a helyzet. Ezért kedd délutánra kerekasztal-beszélgetést kezdeményezett a szakértőkkel, hogy kipuhatolja, mi a teendő. Rámutatott, azt kell kiokoskodni, hogyan változtassunk a szabályokon, hogy a páciensek száma csökkenjen. Hozzátette, a kórházaink elérték a lehetőségeik határát, a klinikákon kezelt fertőzöttek száma a kijárási tilalom és a COVID automata bevezetése ellenére is növekvő tendenciát mutat.

A kormányfő azért csak most hív össze egy ilyen kupaktanácsot, mert

arra számított, hogy a lockdown és a Covid-automata majd megteszi a hatását és kedvezőbbre fordul a járványos helyzet. Mivel ez nem történt meg, ki akarja deríteni, hol történt a hiba.

A kormányfő azt szeretné, ha az iskolásokat a rövidebb szárú tesztekkel szűrnék, akár többször is egy héten. Ezt a fajta tesztelést előtérbe helyezné az úgynevezett gargalizálós szűréssel szemben. Ezekről a kérdésekről a kormány később hoz döntést.

A miniszterelnök szerint még nem érkezett el az idő, hogy a lazítsunk a beoltottakra érvényes szabályokon. Úgy véli, ez nem lenne tisztességes azokkal szemben, akik szintén beoltatnák magukat, de még nincs elég vakcinánk.

Arra a kérdésre, vajon

felelősnek érzi-e magát a kialakult helyzet miatt, Matovič megjegyezte: "Szlovákiában megszoktam, ha rosszabbra furdul az időjárás, arról is én tehetek".

Matovič megjegyezte azt is, hogy kedden találkozik Zuzana Čaputová államfővel és Boris Kollár házelnökkel is. A kormányfő alig két órája hallott erről a programról, ezért csak annyit tud mondani, hogy nyitottsággal készül a találkozóra.

Ahogy arról beszámoltunk, a Denník N készített a rendelkezésre álló adatok alapján egy összefoglalót arról, hogy már nemcsak az elmúlt időszakban igazoltan a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak, de a kórházban ápolt fertőzött vagy fertőzésgyanús páciensek lakosságarányos számában is világelsők vagyunk.

(para)