A bársonyos forradalom előzményeivel ismerkedtek a somorjai gimnazisták

2019. november 27. - 13:22 | Régió

Mértékadó felmérések igazolják, hogy a mai diákok elég keveset tudnak a bársonyos forradalomról és annak előzményeiről. Ezért döntöttek úgy a somorjai Madách Imre Gimnázium diákjai, hogy közhelyes szavak helyett korabeli dokumentumok révén szeretnének megismerkedni a sorsfordító eseménnyel, valamint a letűnt rezsim mindennapjaival.

A bársonyos forradalom előzményeivel ismerkedtek a somorjai gimnazisták
Archív felvételek

Amint a látogató belépett a terembe, olyan érzése támadt, mintha az időgép több évtizeddel visszarepített volna. A falakon az úgynevezett létező szocializmus jelképeivel szembesült, a polcokon pedig olyan tárgyak sorakoztak, amelyeket a diákok hazulról, jórészt nagyszüleiktől hoztak el. Többek között különböző, ötágú vörös csillaggal ellátott kitüntetéseket, egykori írógépet, korabeli fotókat, iratokat, még párttagkönyvet és a régi, Gútán gyártott Babeta motorkerékpárt is.

A különleges tárlatot a helyi magyar gimnázium kvartós növendékei állították össze. Osztályfőnökük, Kássa Tímea elmondta:

„Nem a szokásos módon emlékeztünk a bársonyos forradalom évfordulójára, hanem rendhagyó történelemórát tartottunk, mert úgy gondoljuk, hogy növendékeink a korabeli tárgyak és egyéb vizuális dokumentumok alapján sokkal többet tudnak meg a három évtizeddel ezelőtti történésekről, s azok előzményeiről, valamint a letűnt világ mindennapjairól, mintha csak szavakban beszélnénk minderről”

– hangsúlyozta.

A kiállításon bemutatták Baráth Ádám és Tamás, valamint Szolgay Bence kisfilmjét a bársonyos forradalom előzményeiről, Csehszlovákia nyugati határain felállított szögesdrótokról, az 1989. november l7-i prágai brutális rendőri beavatkozásról, amely közvetlenül a forradalom kitörését okozta.

Műsorvezetőként a három kvartós, Molnár Anna-Laura, Igari Natália és Batta Gergely Sebestyén működött közre. A sajátos hangulatot tovább fokozták a terciós leányok, akik Kiss Gábor Simeon és Szolgay Bence gitárkíséretével elénekelték azoknak a történelmi napoknak egyik kedvelt dalát, a Jednou budem dál címűt, amelyhez egyre többen csatlakoztak, s így koronázták meg a sikeres rendezvényt.

(ma)