Bašternák beismerte bűnösségét és megbánta tettét

A kétes hírű pozsonyi vállalkozó, Ladislav Bašternák szerdán a pozsonyi II-es számú járásbíróságon beismerte bűnösségét és megbánta tettét.

Bašternák beismerte bűnösségét és megbánta tettét
Fotó: TASR

A Bonaparte luxuskomplexum tulajdonosa ellen adócsalás ügyében indult büntetőeljárás, miután 2012-ben túlárazva, 12 millió euróért vásárolt meg - készpénzzel - hét luxuslakást, annak érdekében, hogy ÁFA-visszaigénylést nyújthasson be.

„A lakások megvásárlásának célja csak az adókedvezmény elérése volt. Az eredmény túlzott adó-visszaigénylés csaknem kétmillió euró értékben” – mondta a vád előterjesztését követően az ügyész.

A károsult trencséni adóhivatal képviselője, Daniela Samáková arra figyelmeztetett, hogy az adóhivatalnak okozott anyagi kár nagyobb, mint amit Bašternák a tevékeny megbánás során befizetett, elmondása szerint 242.666 eurós kártérítésről van szó.

Bašternák a tárgyalást követően nem nyilatkozott a médiának, semmilyen kérdésre nem válaszolt: „Tehetnek fel kérdéseket, de választ nem fognak kapni. Nem sajtótájékoztatón vagyunk, még ha úgy is néz ki. És ez nem kellemes” – mondta az újságíróknak a vádlott jogi képviselője, Peter Filip.

Ladislav Bašternák kihasználva az úgynevezett tevékeny megbánás intézményét, idén februárban befizetett az adóhivatalba nem egész kétmillió eurót, miután jogosulatlanul igényelt vissza az államtól ekkora összeget.

Az ügyésznek el kellett döntenie, hogy Bašternák esetében alkalmazható-e a tevékeny megbánás. Ez ugyanis bizonyos adócsalási bűncselekményekben lehetővé teszi, hogy az illető ne kerüljön a vádlottak padjára, illetve elkerülheti a büntetést is. Ehhez csupán annyi kell, hogy a nyomozást követően az illető befizesse az adott összeget – és ezt Bašternák meg is tette. Az Alkotmánybíróság azonban úgy ítélte meg, hogy nagy mértékű összegek esetében a tevékeny megbánás nem alkalmazható.

A Five Star Residence pozsonyi komplexumot Marián Kočner cége, a Real Štúdio K.F.A. építette, Ladislav Bašternák cége pedig állítólag hét lakást vásárolt itt 12 millió euróért. A dokumentáció szerint Bašternák készpénzben fizetett, cége pedig ezután visszaigényelte a megvásárolt lakásokért az áfát, amit ki is fizettek neki. Fennáll a gyanúja viszont annak, hogy a lakások ára valójában csak annyi lehetett, mint amennyi adót igényelt vissza értük a vállalkozó, így tulajdonképpen ingyen kerülhettek a birtokába.

Bašternák arról is ismert, hogy az ő cége építtette a Bonaparte villát, melyben Robert Fico lakik, és amelyben Marián Kočnernek is van ingatlanja.


TASR/para