A Basternák-gyilkosság gyanúsítottja bepanaszolta a pozsonyi bírókat

Vladimír Mosnár a kerületi bírók elfogultságára panaszkodik.

A Basternák-gyilkosság gyanúsítottja bepanaszolta a pozsonyi bírókat
Fotó: TV Markíza

Vladimír Mosnárt 2019. január 23-án vette őrizetbe a NAKA. Először még csak lopással gyanúsították, néhány órával később azonban kézbe kapta a vádemelési javaslatot, amely szerint az ógyallai expolgármester, Basternák László meggyilkolásának ügyében is meggyanúsították.

Tavaly a pozsonyi járásbíróság testi sértés kísérlete miatt ítélte el Mosnárt, a bírói döntés azonban nem jogerős. Pavol Adamčiak bírósági szóvivő tájékoztatása szerint a bíróság négyéves szabadságvesztésre ítélte Mosnárt, akinek a legenyhébben őrzött büntetés-végrehajtási intézménybe kellett volna bevonulnia.

Mosnár fellebbezett az ítélet ellen, így az ügy a kerületi bíróság elé került, amely csütörtökön ült össze.

Végérvényes ítélethirdetés helyett azonban nem várt fordulat állt be az ügybe: Mosnár egy borítékot adott át a szenátus elnökének, amelyben két levél volt. Az elsőt Mosnár írta, és az állt benne, hogy panaszt nyújt be a pozsonyi kerületi bíróság minden bírája ellen elfogultságra hivatkozva. Emellett azt szeretné, ha az ügyét a trencséni kerületi bíróság venné át.

Mosnár egy ismerősének megállapítására hivatkozott, aki tudomást szerzett arról, miszerint a szenátus elnöke és az ügyész állítólag Mosnár büntetéséről egyeztetett. A levélben továbbá rámutatott arra is, hogy a kerületi bíróság bírái és a kerületi ügyészek átlagon felüli kapcsolatot ápolnak egymással, sőt egyes személyeket családi szálak kötnek össze.

A másik levél az említett baráttól volt, aki Abaganként írta magát alá. Az illető a bírók és ügyészek között zajló állítólagos kétes beszélgetésekre hívta fel a figyelmet.

Mosnár ügyvéjde, Júlia Vestenická a TV Markízának megerősítette, hogy nem ez az egyetlen bizonyítékuk. A panasztételt a Legfelsőbb Bíróság bírálja el.


tvnoviny.sk/para