Basternák-gyilkosság: Hat órán át hallgatták ki Zsuzsovát

Több mint hat órán át hallgatták ki Alena Zsuzsovát a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) munkatársai Nyitrán. A Ján Kuciak meggyilkolásának ügyében gyanúsított nőt az ügyvédje, Štefan Neszméry elmondása szerint Basternák László volt ógyallai polgármester meggyilkolásának ügyében hallgatták ki, amelyben szintén gyanúsított.

Basternák-gyilkosság: Hat órán át hallgatták ki Zsuzsovát
Alena Zsuzsová

A védő szerint Alena Zsuzsová elutasítja a gyilkosságokban való részvételt, és arról sincs tudomása, hogy ki rendelte meg őket. „Az ügyfelem ártatlannak érzi magát, és azt szeretné, ha az ártatlanságáról a bíróság döntene. Egyelőre még él az ártatlanság vélelme, ezért arra kérjük a nyilvánosságot és az újságírókat is, hogy ezt tartsák tiszteletben“ – mondta Neszméry, aki egészen idáig nem nyilatkozott. „Szándékosan nem nyilatkoztunk a médiának, ez a védelmi taktika része volt. Ezen kívül közelgett a Kuciak-gyilkosság évfordulója is, nem akartunk olajat önteni a tűzre“ – magyarázta.

Neszméry szerint az ügyfele a gyanúsítottak közül csak Andruskó Zoltánt ismeri, Szabó Tamással és Marček Miroslavval soha nem találkozott.

„Mindenestre elutasítjuk az összes állítást, amit A. Zoltán tett és tartjuk magunkat ahhoz az állásponthoz, hogy ezek egy vezeklő bűnös szavai. Nyilván joga van ahhoz, hogy azt mondjon, amit akar, nekünk viszont ugyanúgy jogunk van elutasítani a vádakat. Egyelőre két dologról beszélünk, Ján Kuciak és Basternák László meggyilkolásáról. Ne kérdezzenek Žilinka vagy Lipšic meggyilkolásának előkészítéséről“ – mondta.

A védő szerint Alena Zsuzsová nem tudja, Andruskó Zoltán miért őt nevezte meg a gyilkosság megrendelőjeként.

„Több elkövetőt megnevezett, köztük az ügyfelemet is, aki nem érti, miért tette ezt, hiszen jó barátok voltak, eljártak egymáshoz, segítettek egymásnak. Ehhez még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy A. Zoltán könyvelője üzenetben értesítette az ügyfelemet a férfi letartóztatásáról. Ha az ügyfelem bűnös lenne, akkor kérdezem én, miért nem szökött el? Azért, mert az elejétől kezdve azt gondolta, hogy gazdasági jellegű bűncselekményről van szó, ezért hát ugyanúgy folytatta a mindennapi tevékenységét“ – tette hozzá Neszméry.

(TASR)