Basternák-gyilkosság: Vladimír Mosnárt gyilkossági kísérlettel is meggyanúsították

2020. május 28. - 14:49 | Belföld

A Basternák-gyilkosság ügyében a napokban folytatódik a tárgyalás a besztercebányai bíróságon Specializált Büntetőbíróságon (ŠTS).

Basternák-gyilkosság: Vladimír Mosnárt gyilkossági kísérlettel is meggyanúsították
Fotó: TV Markíza

Vladimír Mosnárt az ügyben korábban azzal vádolták meg, hogy átvette a megrendelést és elrendelte a gyilkosság végrehajtását. Az ügyben Roman Ostružlíkot vádolják a gyilkosság megrendelésével, Alena Zsuzsovát közvetítéssel. Basternákot Štefan Kaluz lőtte le, őt jogerősen 25 év börtönre ítélték.

A Speciális Ügyészség szóvivője, Jana Tökölyová csütörtökön közölte, hogy Mosnárt Basternák László ellen elkövetett gyilkossági kísérlettel is meggyanúsították.

Az eset még Basternák meggyilkolása előtt történt: a gyanú szerint Mosnár négy hónappal a gyilkosság előtt lövéseket adott le az egykori polgármesterre. A Markíza úgy tudja, az akkori megyei képviselő kutyasétáltatásból tért haza a feleségével, amikor valaki lövéseket adott le rá, a támadást azonban túlélte.

Ógyalla egykori polgármesterét alig több mint négy hónappal később, 2010. július 9-én este gyilkolták meg a háza előtt. A vádlottakat 25 év börtönbüntetésre ítélhetik, de tagadják, hogy közük lenne a gyilkossághoz.

A gyilkosság megrendelésével vádolt Roman Ostružlík szabadlábra helyezéséről szerdán döntött a bíróság. A döntést azzal indokolták, hogy miután már kihallgatták az összes tanút, az előzetes letartóztatást felválthatják a legszigorúbb korlátozó intézkedések. Az ügyész fellebbezett a döntés ellen, a vádlott így a Legfelsőbb Bíróság döntéséig előzetes letartóztatásban marad.


(TASR/para)